Berbelucha, potrzask, dziadowska spółka i inne. Jakie zupy jedzono w dawnej Łodzi? [ŁODZIANIZMY]

Wydawało się, że już niemal wszystkie proste, chude zupy popularne w dawnej, łódzkiej kuchni zostały opisane, ale okazuje się, że nie.

Zalewajka
Zalewajka

Były już prezentowane barszcze białe i buraczane wszelkiej maści, berbelucha, czernina, wodzianka, kartoflanka, polewka ze zsiadłego mleka, fifka warzywna, zupa marchewkowa, szczawiowa, pietruszajka, śmieciówka, no i oczywiście koronna zalewajka. Był to żelazny repertuar, nie licząc jeszcze kilku odmian kapuśniaków, znanych np. jako dziad, dziadowska spółka, tzw. ślepy kapuśniak albo parzybroda, podawane z ziemniakami, dusichą, prażokami – kraszone słoninką albo nie. Spotkałem jednak jeszcze jedną zupę przygotowaną na bazie kapusty o dość oryginalnej nazwie… potrzask. To połączenie zwykłej jarzynówki, ale ugotowanej z dodatkiem całych liści kapusty na przegryzkę.

ZOBACZ TAKŻE