Chleb za 2 miliony złotych tylko w Łodzi! Nowatorski projekt naukowców z Politechniki Łódzkiej

Dofinansowanie trafi do naukowców z Politechniki Łódzkiej na realizację przełomowego projektu badawczego. To krok milowy w nowoczesnym piekarnictwie i doskonała wiadomość zarówno dla piekarni, jak i dla smakoszy.

Łódź. Nowatorski projekt naukowców z Politechniki Łódzkiej
Chleb za 2 miliony złotych tylko w Łodzi! Nowatorski projekt naukowców z Politechniki Łódzkiej / fot. iStock

Przeznaczone środki wesprą nowatorski projekt, inicjatywa skupiać się będzie na zaprojektowaniu urządzenia umożliwiającego szybkie nawilżenie mąki oraz właściwe wymieszanie składników pomłody, a także wprowadzenie do środowiska aktywnych kultur drobnoustrojów. 

Łączny budżet na dofinansowanie przedsięwzięcia wynosi ponad 2 mln zł! Zespół naukowców z Politechniki Łódzkiej udowadnia, że tradycja i nowoczesna technologia mogą iść w parze, a innowacje w przemyśle spożywczym mogą liczyć na wsparcie i rozwój.

Czym jest pomłoda?

Pomłoda to specjalny zaczyn do wypieku pieczywa. Stanie się on sercem nowatorskiej technologii, nad którą pracują naukowcy. 

ZOBACZ TAKŻE