Co robić w weekend w Łodzi? Zobacz zestawienie najciekawszych wydarzeń!

Wielkanocny Jarmark, spektakle i koncerty w ramach Festiwalu OFF Północna, komediowy wieczór z teatrem improwizacji, wiosenne targi designu i Restaurant week. Sprawdź, gdzie warto się wybrać w weekend 1-3 kwietnia w Łodzi.

Empik w Bibliotece

W piątek (1 kwietnia) warto zajrzeć do Biblioteki Miejskiej, tego dnia w wybranych filiach uruchomiona zostanie usługa Empik Go, która umożliwi czytelnikom dostęp do prawie 32 tysięcy e-booków, ponad 6 tysięcy audiobooków i ponad 12 tysięcy podcastów!

Kod do Empik Go można pobrać w wybranych filiach Biblioteki Miejskiej w Łodzi, wystarczy posiadać Fiszkę – kartę biblioteczną (listę filii, w których będą dostępne kody, znajdziesz w ramce).

Kod uprawnia do darmowego 30-dniowego dostępu do usługi, aplikację można pobrać na telefon, tablet lub czytnik (w tym Kindle), wpisać otrzymany kod na stronie Empiku i cieszyć się tysiącami tytułów dostępnych dla użytkownika.

Usługa jest dostępna w następujących bibliotekach:

Biblioteka Słówka (ul. Boya Żeleńskiego 15), 

Biblioteka Tatarak (ul. Turoszowska 9 A),

Biblioteka Ferment (ul. Wróblewskiego 67),

Biblioteka Odyseja (ul. Wschodnia 42)

Biblioteka Czterech Kultur (ul. Brzeźna 10),

filia nr 52 (ul. Ketlinga 21),

Biblioteka Tuvim (ul. Tuwima 46),

filia nr 74 (ul. Dąbrowskiego 91).

Festiwal OFF-Północna 

W sobotę (2 kwietnia) w Teatrze Muzycznym (ul. Półnonca 47/51) rozpocznie się Festiwal OFF-Północna, w jego programie znalazły się spektakle, koncerty i recitale, a nawet literacki stand-up.

Program tegorocznej edycji Festiwalu wpisuje się w hasło, które przyświeca Teatrowi Muzycznemu w Łodzi u progu trzeciego roku pandemii. Jest to cytat z listów Sławomira Mrożka: „Teatr jest praniem sumienia”. W sobotę (2 kwietnia) o godz. 19:00 widzowie wysłuchają koncertu „Piosenki Na Czas Niepokoju”. A w niedzielę (3 kwietnia) na widzów czekają aż dwa tytuły – „Absolutnie. Bończyk śpiewa Młynarskiego” o godz. 16:00 i „20 lexusów na czwartek”. Recital Jacka Bończyka rozpocznie się o godzinie 19:00 na scenie kameralnej. Aktor przygotował recital, na który złożą się autorskie piosenki jego mistrza, znane i lubiane przez kilka pokoleń Polaków, m.in.: „Absolutnie”, „Bynajmniej”, „Nie ma jak u mamy”, „Ogrzej mnie”, „Jeszcze w zielone gramy” czy „Jesteśmy na wczasach”.

Prima Aprilisowy Wieczór Komediowy 

O! impro zaprasza na Prima Aprilisowy Wieczór Komediowy w Teatrze Małym (ul. Drewnowska 58) w piątek (1 kwietnia) o godz. 19:15.

„Wieczór komediowy”, czyli krótkie formy improwizowane to niezwykle dynamiczny spektakl, w całości oparty na sugestiach publiczności.

W następujących po sobie, niezwiązanych fabularnie scenach, widzowie stawiają przed aktorami kolejne wyzwania, których jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia widowni.

Dowcipne dialogi, nieprzewidywalne zwroty akcji i zaskakujące pointy są gwarancją znakomitej zabawy.

Bilety w cenie 40 zł do kupienia online na stronie teatru i w kasie Teatru Małego w Manufakturze.

Restaurant Week

Spadek nastroju to stan, który dopada wielu z nas. Nadmiar stresu i pracy, przemęczenie mogą destrukcyjnie wpływać na nasze zdrowie. Co zatem zrobić, by poprawić swoje samopoczucie?

Zjedz to, co daje szczęście! W poprawie nastroju może pomóc jedzenie w stylu comfort food. Co powiesz więc na kogel-mogel, pizzę z czterema serami albo gofry z gorzką czekoladą i cukrem perlistym, które specjalnie na Restaurant Week przygotował szef łódzkiej restauracji Beka Bistro & Pub? Możesz zrobić porcję dla siebie lub zaprosić na obiad kogoś bliskiego. Obecność najbliższych w połączeniu z dobrym jedzeniem z pewnością wpłyną na Ciebie pozytywnie i poprawią samopoczucie. 

Szefowie łódzkich restauracji specjalnie na Festiwal przygotowali m.in. buraka pieczonego w soli z orzechami piniowymi i awokado, sałatkę z kiszonego selera i jabłka z espumą z batata oraz pieczoną dziką marchew na purée z salsefi z krokietem z soczewicy. Festiwal potrwa do 10 kwietnia. Miejsca w wybranej restauracji można już rezerwować na stronie Festiwalu<link https://restaurantweek.pl/> restaurantweek.pl</link>.

Wiosenne Sztuki - targi designu

Unikatowe meble, ekologiczne ubrania, autorskie grafiki i dodatki do domu czy wyjątkowa ceramika – rezydenci Art_Inkubatora po raz kolejny łączą siły i organizują wiosenną odsłonę targów sztuki i designu. W niedzielę (3 kwietnia) w klubokawiarni Niewinni w Fabryce Sztuki (ul. Tymienieckiego 3) wystawią swoje najlepsze projekty.

„Wiosenne Sztuki” to druga odsłona targów organizowanych przez rezydentów Art_Inkubatora. Na stoiskach będzie można znaleźć: ceramikę, plakaty, ubrania, biżuterię, meble i dodatki do domu oraz wiele innych wyjątkowych przedmiotów, takich jak upcyclingowe obrazy, kartki okolicznościowe, ręcznie robione lalki czy designerskie meble dla zwierząt. Nie zabraknie też mody, koszulek, bluz, plecaków czy czapek. Wszystko wyprodukowane lokalnie, autorskie, niepowtarzalne.

Na „Wiosennych Sztukach” zorganizowana zostanie także zbiórka na rzecz mieszkańców Chersonia w Ukrainie. Z taką inicjatywą wyszła Mariia Snisarenko pochodząca z Chersonia projektantka graficzna, mieszkająca w Łodzi od kilku lat. To ona poprowadzi stoisko, na którym poza jej pracami będzie można kupić także przedmioty przekazane przez innych wystawców. Cały dochód ze sprzedaży trafi do mieszkańców jej rodzinnego miasta. Artystka prowadzi też zbiórkę, która wspiera wolontariuszy w Chersoniu. Pieniądze można wpłacać przez portal zrzutka.pl. Wystarczy wpisać frazę „Pomóż Marii wspierać wolontariuszy w Chersoniu”.

W czasie targów swoje prace pokaże też Lily Autumn – artystka, która tworzy torby i swetry. Do Łodzi trafiła, uciekając przed wojną w Ukrainie.

Targi odbędą się w klubokawiarni NieWinni w Fabryce Sztuki 3 kwietnia w godzinach od 11:00 do 19:00. Wstęp jest bezpłatny.

Jarmark Wielkanocny na Piotrkowskiej

W piątek (31 marca) rozpocznie się tegoroczny Łódzki Jarmark Wielkanocny. 

W pasażu Schillera pojawi się 40 stoisk ze świątecznymi dekoracjami. Na liście wystawców znajdują się polscy producenci i rzemieślnicy, ale kupić będzie można także rękodzieło z różnych stron świata. Nie zabraknie rozmaitości na wielkanocny stół – poczynając od obrusów, serwet i koszyków, przez dekoracje świąteczne z wikliny i siana, a kończąc na tradycyjnych smakołykach: wędlinach z domowej wędzarni, chlebach na zakwasie, serach z Podhala, miodach naturalnych, chałwie, winach regionalnych, ciastach i, co najważniejsze podczas Wielkanocy, ekologicznych jajach. Dla amatorów słodkości przygotowane będą stoiska z wypiekami świątecznymi.

ZOBACZ TAKŻE