Motywem przewodnim tegorocznych Coolinariów są owoce morza. Bella Napoli, Hamra, House of Sushi, Las Tablas Tapas Bar i Lepione Pieczone do niedzieli serwują m.in. krewetki, ryby i mule, w wydaniu włoskim, japońskim, libańskim, polskim i hiszpańskim. Dania będą dostępne w promocyjnej cenie 35 zł, do każdego sommelierzy dobierają pasujące wino – kieliszek za 9 zł. Na festiwal zaprasza sam Robert Sowa, który patronuje imprezie.
Dostawca wina, marka Casa Pecunia, będzie zaś gospodarzem specjalnej strefy relaksu, która zadebiutuje w weekend. Ma to być oaza dla szukających wytchnienia od zgiełku ulicy Piotrkowskiej i jej głośnych ogródków. W podwórku przy ul. Piotrkowskiej 89 obok fontanny będą czekały na nich leżaki, muzyka i bar z prosecco.
Coolinaria to również szereg dodatkowych atrakcji. W piątek, sobotę i niedzielę w godzinach 16.00-23.00 dla festiwalowych gości zagra gitarzysta Adam Zajdel. W niedzielę w godz. 12:00-15:00 odbędą się balonowe animacje dla dzieci, a dorośli będą mogli podziwiać włoskie skutery i wziąć udział w konkursie, w którym można wygrać kultową Vespę na weekend.
Coolinaria – festiwalowe dania i wina
Bella Napoli
Labraks - grillowana ryba z Morza Śródziemnego z rozmarynem, cytryną i włoskimi ziołami
Wino: Insight Casa Pecunia Bianco Toscana IGT
Hamra
Bliskowschodnia zupa z okry z krewetkami z selerem naciowym, perłową kaszą kuskus, płatkami chilli oraz pomidorami
Wino: Casa Pecunia Rosato di Toscana IGT
Las Tablas Tapas Bar
Hiszpański kociołek na bazie cydru i wywaru drobiowego, a w nim: krewetki, sercówki, mule, chorizo, kukurydza i ziemniaki
Wino: Casa Pecunia Pinot Grigio DOC
House of Sushi
Rolka z czarnym ryżem (kiedyś w Chinach zarezerwowany tylko dla rodzin cesarskich) z rukolą i tatarem z łososia. W środku rolki mango, kanpyo, rukola, a na wierzchu tatar z łososia posypany orzeszkami.
Wino: niespodzianka
Lepione&Pieczone
Wytrawne podpłomyki z ciasta drożdżowego zapiekane w piecu z soczystym łososiem otulonym szpinakowo-serową chmurką, obsypane pomidorkami koktajlowymi z surówką własnej receptury oraz sosem do wyboru.
Wino: Insight Casa Pecunia Bianco Toscana IGT