Jak co roku organizatorzy udostępniają łodzianom Łódzki Szlak Zalewajki, czyli miejsca, w których każdego dnia mogą zjeść kultową zupę. Tegorocznym partnerem głównym wydarzenia zostało Monopolis. Tam też odbędą się główne atrakcje akcji Dumni z zalewajki. Restauracja Przy Kominie zaprosi na spotkanie Klubu Kolacyjnego Jemy w Łodzi. Motywem przewodnim będzie łódzka kuchnia, oczywiście z zalewajką w roli głównej. Tym razem przewodniczkami po świecie gastronomii będą Aleksandra Pintara-Smoczyńska, szefowa kuchni restauracji Przy Kominie, i Izabella Borowska z portalu Jemy w Łodzi, współautorka dwóch książek kulinarnych poświęconych łódzkiej kuchni. Bilety dostępne na stronie portalu: jemywlodzi.pl.
Zalewajka po japońsku?
Na liście zalewajek znalazły się klasyczne przepisy, ale nie zabrakło i międzynarodowych interpretacji. Japońska zalewajka będzie dostępna w Sendai (Monopolis, ul. Kopcińskiego 62) przez cały tydzień. Co ciekawe, szefowie kuchni zdradzą przepisy na wszystkie festiwalowe zupy. Zostaną one zaprezentowane w formie bezpłatnego e-booka.
Cała Łódź Je Zalewajkę
To akcja, w której wszystkie biorące udział w wydarzeniu restauracje zaserwują swoje propozycje w specjalnej cenie – 17 zł. Najwięksi fani zalewajki mogą liczyć również na kolekcjonerski pin od łódzkiej marki Pinswear.
Szczegółową listę propozycji można znaleźć na stronie: jemywlodzi.pl. Każdemu daniu towarzyszy opis, zdjęcie i cena.