Festiwal Czekolady i Kawy w Łodzi. Desery, koktajle, warsztaty kawowe i wiele innych [ZDJĘCIA]

Czekoladowe desery, aromatyczne koktajle, a do tego konkursy na najlepsze brownie i warsztaty kawowe – te i wiele innych atrakcji będzie czekać na nas podczas nadchodzącej edycji Festiwalu Czekolady i Kawy w Łodzi.

Festiwal Czekolady i Kawy w Łodzi
19 zdjęć
ZOBACZ
ZDJĘCIA (19)

Od 14 do 23 kwietnia łódzkie restauracje i kawiarnie ugoszczą łodzian, serwując im autorskie desery z czekoladą w roli głównej. Organizatorzy, czyli Jemy w Łodzi i Łódzkie Centrum Wydarzeń, zadbają o to, aby w ciągu 10 dni nie zabrakło ciekawych atrakcji, warsztatów i degustacji.

Czekoladowe desery i napoje kawowe

Gorzka, mleczna, biała, a nawet różowa – czekolada będzie królowała przez 10 dni kwietnia. Będą tradycyjne serniki przygotowane w innej, nowoczesnej odsłonie, czekoladowe musy, bajecznie wyglądające monoporcje, praliny, ptysie czy torciki. Wśród dodatków nie mogło zabraknąć balansujących słodycz owoców, ale również orzechy, chilli, daktyle, a nawet jadalne złoto.

Większości propozycji towarzyszy odpowiednio skomponowany napój na bazie kawy. Czasami jest to po prostu espresso, którego zadaniem jest złagodzenie słodkości czekolady, ale niektóre koktajle mogą być deserami same w sobie. Można tu chociażby wymienić orzechowe cappuccino z karmelem, koktajl kawowy z Malibu czy kawę z różową czekoladą, mlekiem skondensowanym i falernum. Tu również lokale zaszalały z dodatkami. Nie mgło zabraknąć słodkiego karmelu czy pianek marschmallows, ale syrop lawendowy, kwiaty dzikiej róży, mus jeżynowy czy miso na pewno zaskoczą gości.

Konkurs dla domorosłych cukierników

Jeśli w domowym zaciszu spełniasz się jako cukiernik, a rodzina zajada się Twoimi wypiekami, stań do konkursu na najlepsze brownie. W finale zmierzą się cztery osoby, które pod okiem Darii i Adama Marszałków z butikowej cukierni Cocoart’s upieką swoje popisowe czekoladowe ciasto. Organizatorzy czekają na kandydatury do 11 kwietnia pod adresem cocoartsschool@gmail.com. Spośród nich wybiorą najciekawsze zgłoszenia, a ich autorzy staną do zawodów. Nagrodą jest szkolenie cukiernicze.

Wydarzenia towarzyszące

Konkurs dla kawiarni i restauracji

Konkurs kierowany jest do lokali gastronomicznych, które przygotowują festiwalowy deser na bazie czekolady Callebaut. Technolodzy Akademii Czekolady będą oceniać jego skład, pomysłowość i kompozycję. Nagrodą jest profesjonalne szkolenie w Akademii.  

Jedna kawa w różnych odsłonach

20 kwietnia kawiarnia Szykier i palarnia kawy Quba Caffe zapraszają na warsztaty kawowe, na których dokonamy ciekawego eksperymentu: spróbujemy, jak różne oblicza może mieć ta sama kawa, jeśli zaparzymy ją różnymi metodami.

Konkurs dla amatorów na najlepsze brownie

Tych, którzy kochają piec w domu, zapraszamy do rywalizacji dla amatorów. 17 kwietnia cztery osoby staną do rywalizacji na najlepsze brownie. Konkurs odbędzie się w cukierni Cocoart’s, a zwycięzca wygra szkolenie cukiernicze w Cocoart’s School.

Rum i czekolada

Oto czekolada w zupełnie innym wymiarze – jako dodatek do jakościowych alkoholi. Degustacja rumów odbędzie się 15 kwietnia w sklepie Mucha w kieliszku. Tam właśnie spróbujemy, jak można skomponować rumy z czekoladami.

Czekolada w lodowym wydaniu

Jeśli ponad 20 czekoladowych festiwalowych deserów to za mało, w piątek 21 kwietnia zobaczymy się w lodowym bistro Milk, który przygotuje między innymi wyjątkowe czekoladowe smaki lodów (w tym czekoladowe lody włoskie), niekończącą się czekoladę z kranu, specjalne desery oraz czekoladę na gorąco w kilku odsłonach.

ZOBACZ TAKŻE