Festiwal stanowi podróż przez wspomnienia kulinarne kilku pokoleń. Pokolenie powojenne, tzw. baby boomers (1946–1964), przypomina sobie smaki domowego rosołu, zupy pomidorowej czy kultowego bloku czekoladowego. Pokolenie X (1965–1980) to czasy PRL-u i potrawy takie jak wuzetka, oranżada w proszku czy paprykarz szczeciński. Z kolei pokolenie Y dorastało w epoce otwierania się na nowe trendy – zupki chińskie, Danonki i potrawy z kuchni świata, które na długo zapisały się w ich kulinarnej pamięci.
- ZOBACZ TAKŻE: TOP 11 restauracji na osiedlach w Łodzi. Kulinarne hity ukryte między blokami [ZDJĘCIA]
W festiwalowym menu znajdą się m.in. kluski z serem, sztufada wołowa, pampuchy, galaretka owocowa przypominająca desery kultowego Hortexu oraz klasyczny blok czekoladowy – wszystkie w nowoczesnej, często zaskakującej interpretacji.
Szczegółowy program festiwalu oraz pełną listę dań i wydarzeń znaleźć można na stronie www.festiwaldobregosmaku.eu.
