Festiwal Hot&Sweet w Manufakturze. To feria słodko-ostrych smaków

Od kilku lat sierpień w Manufakturze to prawdziwa uczta dla łódzkich smakoszy. To za sprawą autorskiego festiwalu kulinarnego Hot&Sweet. Kilkanaście restauracji z rynku przygotowało specjalne dania na słodko i na ostro. Czym w tegorocznej edycji zaskoczą szefowie kuchni?

fot. mat. pras.
Propozycja restauracji Zielona na rynku Manufaktury
6 zdjęć
fot. mat. pras.
fot. mat. pras.
fot. mat. pras.
fot. mat. pras.
fot. mat. pras.
ZOBACZ
ZDJĘCIA (6)

Od niedzieli, 14 sierpnia, Manufaktura zaprasza gości głodnych nowych smaków na festiwal kulinarny Hot&Sweet. 12 restauracji, znajdujących się na dziedzińcu centrum handlowego, przygotowało autorskie dania o słodko-ostrym smaku. Można ich spróbować do 31 sierpnia (każdego dnia z wyłączeniem piątków i sobót).

Lista restauracji w Manufakturze biorących udział w festiwalu:

Pizzeria 105-tka
Frotin’s Pizza Spice 45 cm: owoce, żurawina, mozzarella, szynka, salami, papryka, kukurydza, sos tabasco
Cena: 55 zł

Al Dente Pasta & Bąble Bar
Spaghetti Aglio e Olio z oliwą, czosnkiem, chili, natką pietruszki i krewetkami
Cena: 36 zł

Czekoladowy wulkan z nadzieniem z cytrynowym kremem, miętą i truskawkami
Cena: 25 zł

Bawełna
Spicy Shrimp Pasta – makaron tagliatelle w kremowym sosie pomidorowym na bazie pomidorów pelati i białego wina podawany z krewetkami, pomidorami oraz nitkami chilli
Cena: 49 zł

Sweet Berry Cheesecake – sernik jagodowy z ricotty na kruchym owsianym spodzie, podawany ze świeżymi owocami i śmietankową polewą
Cena: 28 zł

Ganesh
Non Veg Thali – ryż, skrzydełko w ostrym sosie curry, mielona baranina z groszkiem w sosie masala, sałatka z piklowaną cebulką i raita
Cena: 49 zł

Thali – ryż, dal (soczewica z cukinią), szpinak z warzywami, sałatka z piklowaną cebulką i raita
Cena: 44 zł

Gajar ka halva – deser z marchwi i bakalii
Cena: 28 zł

Kaukaz
Udka z grilla na ostro podawane z grillowanymi warzywami w sosie sojowym i ziemniaczkami
Cena: 59 zł

Pelmeni na słodko z twarogiem, malinami i wiśniami, podawane z sosem truskawkowym
Cena: 45 zł

La Vende
Tagliatelle z krewetkami i chorizo w sosie rozmarynowym
Cena: 48 zł

Pudding chia na mleku kokosowym 21 zł

Rajskie Jadło
De volaille z chilli i mozzarellą podany na puree maślanym
Cena: 34 zł

De volaille z oscypkiem i żurawiną podany na puree maślanym
Cena: 34 zł

Szpulka
„King Bruce Lee” – makaron z kurczakiem w panko w sosie sriracha sweet chili z dodatkiem sezamu
Cena: 37 zł

Tajska Hot Spoon
Kurczak z woka z tajską bazylią i zieloną fasolką
Cena: 48,50 zł

Czekoladowy kokos wypełniony musem kokosowym, mango i marakują
Cena: 25 zł

Tawerna Pepe Verde
Tarta Sable z kremowym cytrynowym nadzieniem, cytrynowym żelem, oblana czekoladowym ganache z syczuańską papryczką
Cena: 25,50 zł

Whiskey In The Jar
Philly Cheese Burger – kanapka z wołowiną z serem, czerwoną papryką, sosem BBQ, jalapeno, czosnkiem, cebulą i rukolą podawana w czarnej bułce
Cena: 49,90 zł

Teriyaki Burger – soczysta wołowina z serem blue, gruszką, sosem teriyaki, sałatą, roszponką i pomidorem
Cena: 49,90 zł

Zielona
Pieczone faszerowane pomidory z pikantnym jackfruitem i jalapeno
Cena: 36 zł

Śliwki w czerwonym winie z musem czekoladowym, kokosem, bitą śmietaną i likierem amaretto (wegański)
Cena: 28 zł

Śliwkowe crumble z cynamonem i lodami waniliowymi (wegetariański)
Cena: 28 zł

ZOBACZ TAKŻE