Idealna maślana drożdżówka powinna powstać z miękkiego ciasta drożdżowego, być wypełniona po brzegi świeżymi jagodami z odrobiną cukru, a na górze pokryta hojną porcją kruszonki z cukrem pudrem lub lukrem. Mogłoby się wydawać, że dla cukierników to proste zadanie, ale każdy, kto choć raz w swoim życiu szukał tej idealnej… jagodzianki, wie, że poszukiwania najlepiej oprzeć na sprawdzonych już wcześniej adresach.
Na zamówienie
Restauracje i kawiarnie w Łodzi serwują jagodzianki nie tylko na miejscu, ale również na wynos, jednak przed wizytą warto upewnić się, czy mamy jeszcze po co się fatygować. Najlepiej wypieki wcześniej zamówić lub zarezerwować. Na facebookowych forach łodzianie najczęściej polecają lokale, takie jak: Cocoart’s (ul. Okopowa 111), Nie Pytaj (ul. Skupiona 1), Słodko nie Słodko (ul. Wschodnia 69).
Wpadnij do cukierni
Dużym zainteresowaniem łodzian cieszą się wegańskie wypieki z pracowni Jemy Kremy (ul. Jaracza 16), Okruchy (ul. Kilińskiego 243A), Receptura (ul. Zarzewska 21), Sir Deser (ul. Skargi 8/10) czy Łodziarnia/ Drożdżarnia (ul. Sienkiewicza 13). Wśród klasyków polecanych od lat są cukiernie: Gałeccy (ul. Piotrkowska 128), Jadłodajnia Dietetyczna (ul. Zielona 5/7), Barbarella (ul. Żwirki 8).