Eksperci ostrzegają, że spożywanie grzybów niewiadomego pochodzenia wiąże się z ryzykiem ciężkiego zatrucia. Objawy mogą pojawić się w różnym czasie od spożycia i obejmują przede wszystkim dolegliwości żołądkowo-jelitowe, takie jak nudności, wymioty, bóle brzucha i biegunka. Często występują także symptomy ze strony układu nerwowego – bóle i zawroty głowy, zaburzenia widzenia, dezorientacja czy pobudzenie psychoruchowe. U wielu osób dochodzi również do ogólnego osłabienia, senności, bladości i nadmiernej potliwości.
Charakterystyczne objawy
W przypadku niektórych gatunków objawy są szczególnie groźne i charakterystyczne. Zatrucie muchomorem sromotnikowym po początkowej fazie gastrycznej może dawać złudne wrażenie poprawy, po czym prowadzi do śmiertelnych uszkodzeń wątroby i nerek. Spożycie muchomora czerwonego lub plamistego wywołuje z kolei halucynacje, euforię i drżenie mięśni, a tzw. zespół muskarynowy objawia się ślinotokiem, nadmierną potliwością, zwężeniem źrenic i spadkiem ciśnienia.
Grzyboznawcy w Łodzi
Jeśli nie wiemy, jakie grzyby udało nam się zebrać w lesie, warto poprosić o ocenę specjalistę. W Łodzi można skorzystać z bezpłatnej pomocy grzyboznawcy dyżurującego w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej przy ul. Wodnej 40. Specjalista przyjmuje w dni robocze, a spotkanie można umówić także telefonicznie, dzwoniąc pod numery 42 253 63 69 lub 42 253 63 60, bądź mailowo, pisząc na adres: grzyboznawcy.wsse.lodz@sanepid.gov.pl.
Specjaliści apelują, by w przypadku wystąpienia jakichkolwiek dolegliwości po spożyciu grzybów niezwłocznie skontaktować się z lekarzem lub wezwać pomoc, a także zabrać ze sobą próbkę grzybów bądź potrawy, co znacząco ułatwi diagnozę i wdrożenie leczenia.
