Tawerna Pepe Verde
Manufaktura
marzec, od poniedziałku do piątku
menu degustacyjne z pairingiem win: 170 zł/os.
Na specjalnie przygotowane menu restauracja zaprasza przez cały marzec! To doskonała okazja, żeby zasmakować śródziemnomorskich specjałów.
Do wyboru mamy trzy propozycje. Pierwsza z nich to carpaccio z ośmiornicy z kaparami, pomidorkami cherry, rukolą i sosem czosnkowo-cytrynowym z natką pietruszki i chili.
Na smakoszy czekają też krewetki argentyńskie na maśle z sokiem z cytryny i curry, podane na chrupiącej bruschettcie. Ostatnim zestawem jest pieczona polędwica z ryby księżycowej ze szparagami, sosem maślanym z jajkiem, musztardą, octem balsamicznym i miodem.
A może wszystkiego po trochu? Dla fanów takiej opcji dostępny jest zestaw degustacyjny z pairingiem win.
Ramki
ul. Piotrkowska 144
7 – 13 marca
cena za set: 200 zł/2 os.
W restauracji Ramki czekać będzie na nas kulinarna uczta przygotowana specjalnie z myślą o kobiecych podniebieniach! W wyjątkowym menu znalazły się m.in. sałatka z kozim serem i glazurowanym burakiem, carpaccio z polędwicy wołowej z sosem tatarskim i frytowanymi kaparami, pampuchy z szarpanym owocem chlebowca Teriyaki oraz kakaowy ptyś z ganache czekoladowym, rumem i musem morelowym. Przepis na udany Dzień Kobiet? Voilà!
Ukryte Rzeki
ul. Piotrkowska 295 A
4 – 8 marca
magiczna kolacja: 299,99 zł/ 2 os.
rodzinny brunch: 149 zł/ os.
degustacja win: 175 zł/os.
W programie obchodów Dnia Kobiet restauracji w Ogrodach Geyera znaleźć można pokazy iluzjonistów, muzykę na żywo, degustacje, animacje dla dzieci, konkursy z nagrodami, a nawet szybkie randki! Wśród najciekawszych propozycji warto wymienić „Magiczną Kolację” (piątek, 4 marca, godz. 19:00), czyli połączenie doznań kulinarnych i pokazu iluzjonisty, rodzinny brunch „All you can eat” (niedziela, 6 marca, w godz. 14:00–17:00) oraz degustację win z poczęstunkiem „Winne Kobiety” pod przewodnictwem sommeliera Michała Balda (poniedziałek, 7 marca, godz. 19:00).
Imber
ul. Piotrkowska 43
1 – 15 marca
cena za porcję: 25 zł
A może coś typowo łódzkiego? W restauracji Imber w ramach wydarzenia „Dumni z zalewajki”, które organizowane jest przez Jemy w Łodzi, można skosztować prawdziwego, regionalnego specjału w fantazyjnym wydaniu. Imber proponuje rozgrzewającą porcję zalewajki z pączkiem z kaszanką, wstążkami z marchewki z wędzoną solą, kozim serem, boczniakiem królewskim oraz tymiankiem. Jeżeli wystarczy nam jeszcze miejsca, w stałym menu znajdują się inne łódzkie dania w nietypowych aranżacjach, na przykład żulik z pastrami czy tatar ze śledzia po żydowsku.