Jemy w Łodzi Burger Fest rozpocznie się w piątek, 27 maja 2022 i będzie trwał 10 dni, do 5 czerwca. W czasie wydarzenia na fanów burgerów będzie czekało 39 różnych propozycji przygotowanych specjalnie na festiwal. Co ciekawe, poza lokalami z Łodzi, w imprezie wezmą udział restauracje z Aleksandrowa Łódzkiego, Konstantynowa Łódzkiego, a nawet z Tomaszowa Mazowieckiego.
Mięsne, rybne i wegańskie burgery
– Jak zwykle restauracje pozytywnie zaskakują niecodziennymi połączeniami smaków i składnikami. W tym roku królują szparagi – znajdziemy je aż w ośmiu burgerach, ale to nie jedyne sezonowe warzywo – w kilku daniach pojawi się również młoda kapusta czy rabarbar – mówi Izabella Borowska z portalu Jemy w Łodzi.
Wśród mięs wygrywa wołowina, ale ma dużą konkurencję, bo w festiwalowych burgerach spróbować będzie można kotletów z jagnięciną, tuńczykiem, krabem, flądrą, kałamarnicą, wołowym żebrem czy brzuchem wieprzowym. Restauracje nie zapomniały również o osobach niejedzących mięsa. Na prośbę gości w wielu propozycjach będzie można zamienić kotlet na roślinny, a osiem spośród festiwalowych burgerów jest w stu procentach wegańskich, w których mięso zastąpiono tofu lub kotletami z brokułów, czerwonej fasoli, soczewicy czy kaszy jaglanej.
Pieczenie burgerowych bułek
Co ciekawe, w tej edycji wiele lokali będzie samodzielnie wypiekało pieczywo do burgerów. Najwięcej jest bułek maślanych, ale są również botwinkowe, szpinakowe czy te z dodatkiem kozieradki i pokrzywy. Są restauracje, które w ogóle zrezygnowały z bułek – tradycyjną formę zastąpiono gofrem czy arabskim chlebkiem.
Grill, koktajle i burgerowy Dzień Dziecka
To nie jedyne wydarzenie towarzyszące. W poniedziałek, 30 maja restauracje z Manufaktury (Szpulka i Zielona) przygotują specjalne zestawy składające się z festiwalowego burgera i koktajlu w promocyjnej cenie, a już dzień później Centralna Gastromachina zaprosi na wyjątkowego grilla w podwórku ul. Piotrkowskiej 93. We wtorek w restauracji będzie gotował, piekł i smażył nie tylko Wiktor Kaczanowski, szef kuchni restauracji, ale również zaproszeni goście: Przemysław Bednarz z restauracji Szwalnia i Bartosz Snecz Dębski.
Konkursy dla gości
– Czytelnicy będą mogli spróbować swych sił w quizie z wiedzy na temat burgerów, wraz z łódzkimi lokalami spróbujemy odtworzyć kilka najdziwniejszych burgerów świata, będzie też można wygrać atrakcyjne nagrody w konkursach – mówi Agata Zarębska z Jemy w Łodzi. Wśród nagród zaproszenia o wartości 200, 150 i 100 zł ufundowane przez Wolta.
Wszystkie propozycje wraz z opisami dostępne są tutaj: https://jemywlodzi.pl/jwl-burger-fest-burgery-i-wydarzenia/