W czasie Jemy w Łodzi Burger Fest na fanów burgerów będzie czekała rekordowa liczba festiwalowych dań - w tym roku to 50 różnorodnych propozycji (w tym 10 roślinnych). Przygotowano również wydarzenia towarzyszące: rodzinne pikniki, Burger Night, dzień z wegańskimi burgerami w promocyjnej cenie, warsztaty oraz promocje i konkursy dla gości.
Burger na 50 sposobów
Jakie są festiwalowe burgery? Wyjątkowe! To propozycje niedostępne na co dzień w menu restauracji. Oczywiście nie zabraknie klasycznych kotletów z wołowiny, ale w tym roku spróbujemy również bułek z łososiem, jagnięciną, ozorami wołowymi, pastrami, salcesonem czy ośmiornicą. Wśród uczestników znalazły się aż cztery restauracje azjatyckie – jak widać burgery wcale nie muszą być amerykańskie.
Ponad 30 restauracji w Łodzi
W tegorocznej edycji Jemy w Łodzi Burger Fest weźmie udział 39 restuarcji. Smakowite buły możemy zjeść m.in. w Al Dente (Manufaktura), Bawełnie (Manufaktura), Bistro na Placu (Plac Zwycięstwa 14), Black Burger (Jugosłowiańska 1a), DOKI (OFF Piotrkowska), Dzielnej 43 (Narutowicza 43), Indian Steak (Monopolis, Kopcinskiego 62) czy Ramki Restauracja (Piotrkowska 144).
>>Dalsza część artykułu znajduje się poniżej<<
Wydarzenia towarzyszące podczas Jemy w Łodzi Burger Fest
Organizatorzy Jemy w Łodzi Burger Fest przygotowali moc wydarzeń towarzyszących. Nie zabraknie promocji, pikników czy warsztatów kulinarnych!
- Burgerowy piknik w Starym Folwarku Tworzyjanki (sobota, 24 maja)
Pierwsze festiwalowe wydarzenie odbędzie się w przepięknym, sielankowym miejscu, jakim jest Stary Folwark w Tworzyjankach. Dla gości będzie przygotowane menu z burgerami tworzyjańskimi oraz daniami i napojami dla dzieci.
- Dzień z roślinnymi burgerami w Zielone (wtorek, 27 maja)
We wtorek, przez cały dzień, wszystkie burgery z oferty restauracji Zielona będzie można kupić z 20% rabatem.
- Burger Night w restauracji Cochise (wtorek, 27 maja)
Takiej kolacji jeszcze nie było. Wystarczy kupić bilet i … udać się do burger bufetu, na którym czekać będą najróżniejsze burgerowe składniki: warzywa, pikle, odjechane dodatki, sosy. Tego wieczoru goście pobawią się w szefów kuchni i skomponują własne burgery.
- Burgerowe warsztaty w studiu Book&Cook (środa, 28 maja)
A może tak nauczyć się samodzielnie robić burgery jak w dobrej restauracji w mieście? Podczas festiwalu, studio Book&Cook zaprasza gości na specjalne warsztaty, które poprowadzi Damian Korkosz, doświadczany kucharz, jeden ze współzałożycieli lokalu SmaszMi.
- Rodzinny piknik w Willi w parku (niedziela, 1 czerwca)
Z burgerami można spędzić także nadchodzący Dzień Dziecka. Na wyjątkowy piknik zapraszają: Willa w parku i food truck Gastromachiny. Specjalne menu, mini burgery i lemoniady dla dzieci, a to wszystko w piknikowej, luźnej atmosferze, na świeżym powietrzu, wśród zieleni pięknego parku Poniatowskiego.