Joayo K-Food - pierwsza koreańska restauracja w Łodzi. Poznaj dania, o których nigdy nie słyszałeś! [ZDJĘCIA]

Bibimbap, toppoki i zzajangmien zupełnie nic ci nie mówią? Na szczęście w nowej restauracji Joayo K-Food przy ul. Piotrkowskiej 16 poznasz te i wiele innych dań prosto z Korei Południowej.

Joayo K-Food przy ul. Piotrkowskiej 16
Joayo K-Food przy ul. Piotrkowskiej 16
10 zdjęć
Joayo K-Food przy ul. Piotrkowskiej 16
Joayo K-Food przy ul. Piotrkowskiej 16
Joayo K-Food przy ul. Piotrkowskiej 16
Joayo K-Food przy ul. Piotrkowskiej 16
Joayo K-Food przy ul. Piotrkowskiej 16
ZOBACZ
ZDJĘCIA (10)

Kuchnia koreańska to obecnie silny gastronomiczny trend. Nie bez powodu. Charakteryzują ją zdrowe składniki, wyraźne przyprawy, przywiązanie do tradycji oraz estetyka serwowanych potraw. Głównemu talerzowi towarzyszy najczęściej kilka mniejszych miseczek z przystawkami, które oprócz kulinarnych doznań dostarczają również instagramowego „feedu”.

Do tej pory fanom koreańskiej kultury próżno było szukać w Łodzi ulubionych przysmaków, jednak zmieniło się to za sprawą nowej restauracji Joayo K-Food.

Iście koreańskie menu

Wśród przystawek znajdziemy pierożki mandu w wersji z warzywami lub z mięsem albo smażone naleśniki z kimchi, czyli tradycyjną fermentowaną kapustą. Dań głównych w karcie jest zdecydowanie więcej, choć do tych najpopularniejszych należą: bibimbap – danie z ryżem, warzywami i mięsem oraz sosem gochujang, toppoki – ryżowe kluski w gęstym słodko-ostrym sosie oraz korean fried chicken – marynowany i smażony kurczak w ostrym sosie. Warto wpaść tu chociaż raz, aby poszerzyć swoje kulinarne horyzonty.

ZOBACZ TAKŻE