Česky Film otwarto 2011 r. Właściciele nie mieli nic wspólnego z gastronomią, za to całym sercem pokochali kraj naszych południowych sąsiadów, potem czeskie piwo i na końcu kuchnię – właśnie w takiej kolejności. Postanowili więc otworzyć w Łodzi, z dala od centrum miasta, miejsce, w którym będą zarażać innych swoją pasją.
Oryginalne przepisy
To jedyne miejsce w Łodzi, które serwuje czeskie specjały oparte na oryginalnych przepisach. Krąg zadowolonych klientów stale się powiększa. W weekend trudno o wolny stolik bez wcześniejszej rezerwacji. Kameralne wnętrze wypełnione jest zdjęciami i plakatami nawiązującymi do historii i kultury Czech. Czekając na swoje zamówienie, możemy również podglądać przygody słynnego Krecika.
- ZOBACZ TAKŻE: TOP 11 restauracji na osiedlach w Łodzi. Kulinarne hity ukryte między blokami [ZDJĘCIA]
W menu dominują potrawy mięsne, m.in. pieczona kaczka z knedlikami, praska szynka z sosem chrzanowym czy golonka z kwaśną kapustą. Na mniejszy głód również coś się znajdzie – krem ziemniaczany z bryndzą lub bulion z grzanką serową. Właściciele nie zapomnieli jednak o opcjach wegetariańskich. Pierogi z wędzonym owczym serem czy panierowany ser Hermelin z sosem z jeżyn i tymiankiem to tylko niektóre z propozycji. Co miesiąc pojawia się także menu tematyczne, oparte na sezonowych produktach – maj upłynął pod znakiem szparagów.
Kulinarne szlagiery
Goście restauracji mają swoje ulubione dania. Największą popularnością cieszy się ser ołomuniecki z czosnkowymi grzankami, udziec wołowy z morawską zasmażaną kapustą i śmietaną, gulasz wołowy z knedlikami i tradycyjne piwo. W końcu jeśli mowa o czeskiej kuchni, to musi pojawić się również ten trunek. W restauracji można spróbować aż pięciu rodzajów beczkowego napoju z browaru Černá Hora oraz piw butelkowych.
