Knedle, pierogi, chłodnik. Gdzie w Łodzi zjesz letnie potrawy? [SONDA]

Lipiec to czas, w którym sklepowe półki uginają się pod ciężarem świeżych owoców i warzyw. Warto to wykorzystać i nacieszyć się letnimi smakami kuchni polskiej na zapas. Jeśli nie mamy czasu na własnoręczne przygotowanie sezonowych potraw, polecamy wybranie się do łódzkich restauracji, które zaserwują nam zarówno smaki znane z dzieciństwa, jak i te zupełnie nowe. Co przygotowali szefowie kuchni z Łodzi? Sprawdzamy.

Chłodnik
Co oferują restauracje w Łodzi?
6 zdjęć
Chłodnik
Knedle
Pierogi
Knedle
Pierogi
ZOBACZ
ZDJĘCIA (6)

Na pierwszy ogień idzie chłodnik. Na jego temat wariacji może być wiele. Co serwują łódzkie restauracje? Cesky Film (ul. Tymienieckiego 25A) w swoim letnim menu proponuje zupę z melona i ogórka z siekanym pomidorem i macą. Bartłomiej Pagacz, szef kuchni w Fatamorganie (ul. Księży Młyn 16), przygotował chłodnik buraczany z sorbetem wiśniowym. W Ramkach (ul. Piotrkowska 144) w ofercie lunchowej znajdziemy np. wersję ogórkową ze świeżą miętą. A na klasyczny chłodnik litewski z jajkiem możemy liczyć w Zielonej (ul. Drewnowska 58, Manufaktura).

Knedle jak u mamy

Kluski ziemniaczane wypełnione owocami znajdziemy w restauracji Powidok by Stacja Zero (pl. Wolności 8). Podadzą nam je z sosem waniliowym, żelem truskawkowym i prażonymi migdałami. A gdzie zjedzą fani knedli podawanych z młodą kapustą? W lokalu Doprawione Jabłkiem według Zwierzchowskiej (ul. Milionowa 55). Natomiast Piwnica Łódzka (ul. Sienkiewicza 67) zaserwuje je ze śliwkami, zasmażaną słodką kapustą i wolno duszoną wołowiną w sosie.

Sezon owocowy w pełni

Miłośnicy słodkich obiadów powinni skierować swoje kroki do Pierogarni Stary Młyn (ul. Piotrkowska 37), aby spróbować tamtejszych pierogów z truskawkami, rabarbarem, jagodami lub malinami. Tradycyjne pierogi z jagodami i słodką śmietaną zjemy również w restauracji U Milscha (ul. Łąkowa 21).

SONDA

Którą z wymienionych potraw lubisz najbardziej?

ZOBACZ TAKŻE