Idealna maślana drożdżówka powinna powstać z miękkiego ciasta drożdżowego, być wypełniona po brzegi świeżymi jagodami z odrobiną cukru, a na górze mieć hojną porcję kruszonki z cukrem pudrem lub lukrem. Mogłoby się wydawać, że dla cukierników to proste zadanie, ale każdy, kto choć raz w swoim życiu szukał tej idealnej… jagodzianki, wie, że poszukiwania najlepiej oprzeć na sprawdzonych już wcześniej adresach.
Na zamówienie
Jagodzianki często najlepiej wcześniej zamówić lub zarezerwować. Na facebookowych forach łodzianie często polecają lokale, takie jak: Cocoart’s (ul. Okopowa 111) i Słodko nie Słodko (ul. Wschodnia 69).
Wpadnij do cukierni
Dużym zainteresowaniem łodzian cieszą się wegańskie wypieki z pracowni Jemy Kremy (ul. Włókiennicza 1), Okruchy (ul. Kilińskiego 243A), Receptura (ul. Zarzewska 21) czy Łódzka drożdżówka (ul. Piotrkowska 133). Wśród klasyków polecanych od lat są cukiernie: Gałeccy (ul. Piotrkowska 128) i Barbarella (ul. Żwirki 8).