Wśród prezentowanych roślin są najbardziej piekące w smaku odmiany papryk, których nazwy trwożą nawet największych fanów pikantnych potraw: ‘Dragon’s Breath’, ‘Trinidad Moruga Scorpion’, ‘Jigsaw Peach’ oraz owiana złą sławą ‘Carolina Reaper’ – jedna z najostrzejszych papryk na świecie, która w skali Scoville’a, opracowanej do oceny ostrości, osiąga aż 1 500 000 jednostek. Na wystawie zobaczyć można również polskie odmiany pikantnych papryk, takie jak ‘Cheetos Yellows’, ‘Kraken Red’ oraz ‘Lucifer Yellow’.
Bilety: 16 zł (normalny) i 8 zł (ulgowy). Wystawa będzie dostępna tak długo, jak pozwoli na to rozwój roślin.
W Palmiarni można także zwiedzać pawilony z roślinnością śródziemnomorską oraz równikową i podrównikową. Na uwagę zasługuje ogródek dydaktyczny, który pięknie prezentuje się w barwach jesieni.