Przy nowej lodówce społecznej na Retkini w Łodzi funkcjonuje również kuchenka mikrofalowa oraz społeczna szafa. Za pośrednictwem szafy można podzielić się m.in. ubraniami, zabawkami czy książkami, a dzięki kuchence osoby w kryzysie bezdomności mają możliwość podgrzania jedzenia. Poza lodówką, szafą i kuchenką mikrofalową, na miejscu są jeszcze dodatkowe półki, na których można zostawić żywność niewymagającą przechowywania w lodówce, jak np. ziemniaki czy cebulę lub też wspomniane już książki i zabawki.
Opiekę nad nowo uruchomioną lodówką przy ul. Popiełuszki 9 będzie sprawować Rada Osiedla Retkinia Zachód – Smulsko oraz Parafia pw. Najświętszej Eucharystii, którzy są jednocześnie inicjatorami uruchomienia jej dokładnie w tej lokalizacji.
Jak działają miejskie lodówki?
Każda z siedmiu miejskich lodówek społecznych jest czynna przez całą dobę siedem dni w tygodniu. Na identycznej zasadzie działają lodówki uruchomione przez Stowarzyszenie „Chleba Naszego”.
By skorzystać z lodówek społecznych i jadłodzielni wystarczy przyjść i włożyć coś do lodówki lub przyjść i poczęstować się jej zawartością. Warto wiedzieć, że w lodówkach nie można zostawiać produktów, które już się popsuły i nie nadają się do spożycia. Niewskazane są ponadto wszystkie potrawy zawierające w swoim składzie surowe mięso (np. tatar) lub surowe jajka (np. domowy majonez, ciasto z kremem). Do lodówek społecznych i jadłodzielni nie może trafiać też alkohol w żadnej postaci.
Idea niemarnowania żywności oraz działania edukacyjne mające na celu zwiększenie świadomości konsumenckiej w zakresie właściwego gospodarowania jedzeniem są nam szczególnie bliskie. Jako Beko Europe od lat aktywnie wspieramy inicjatywy społeczne, w tym projekt lodówek społecznych w różnych częściach Polski – również w Łodzi, gdzie jesteśmy obecni i zaangażowani w życie lokalnej społeczności - mówi Zygmunt Łopalewski, dyrektor ds. komunikacji korporacyjnej i public affairs w Europie Środkowej w Beko Europe.
Nie marnuj żywności!
Jak wynika z najnowszego raportu przygotowanego przez firmę Too Good To Go we współpracy z Kantar Public, 54% Polaków przygotowuje więcej jedzenia niż jest to konieczne na dwa dni świąt. W okresie Wielkanocy do śmietników w całej Polsce, ale także i tych w Łodzi, trafiają m.in. takie produkty i dania jak: sałatka jarzynowa (62% odpowiedzi osób biorących udział we wspomnianym badaniu) oraz jajka na twardo (21%).