Nowa pracownia badawcza Politechniki Łódzkiej. To Katedra Cukrownictwa!

Na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej otwarto nowoczesną Pracownię Badań Właściwości Technologicznych Buraka Cukrowego, Tekstury Żywności oraz Właściwości Mechanicznych Opakowań.

Łódź. Nowa pracownia badawcza Politechniki Łódzkiej. To Katedra Cukrownictwa!
Nowa pracownia badawcza Politechniki Łódzkiej. To Katedra Cukrownictwa!, fot. Jacek Szabela

Nowe laboratorium na Politechnice Łódzkiej, utworzone w strukturach Katedry Cukrownictwa i Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności, będzie służyć pracownikom naukowym, doktorantom oraz studentom, wspierając prowadzenie zaawansowanych badań z zakresu technologii żywności.

Nowoczesne urządzenia i technologie

Nowe laboratorium znacząco wzmacnia potencjał badawczo-dydaktyczny uczelni. Studenci zyskują dostęp do nowoczesnych urządzeń i technologii, które pozwalają na praktyczne przygotowanie do pracy w sektorze przemysłowym, a naukowcy – do zaawansowanych narzędzi analitycznych wspierających prowadzenie badań na światowym poziomie. Nowo otwarta pracownia, w połączeniu z funkcjonującym już Akredytowanym Laboratorium Analityki Cukrowniczej, tworzy solidne zaplecze badawcze, które stwarza nowe perspektywy dla współpracy nauki z przemysłem.

Eksperci z Katedry nie mają wątpliwości: to przełom, który połączy naukę z biznesem. Dzięki nowej pracowni możliwe będzie realizowanie projektów badawczych, które mogą wpłynąć na to, co jemy – i jak to jemy – w przyszłości.

ZOBACZ TAKŻE