Pierwszy automat z pizzą w Łodzi stanął na Retkini. Sprawdź, jak to działa! [ZDJĘCIA]

Po zautomatyzowanych kotach-kelnerach obsługujących gości w kilku łódzkich restauracjach przyszedł czas na kolejną nowość. Mowa o automatach do wypiekania pizzy. Pierwszy pojawił się na Retkini przy ul. Pienistej 35.

Pierwszy automat z pizzą w Łodzi stanął na Retkini
Pierwszy automat z pizzą w Łodzi stanął na Retkini. Sprawdź, jak to działa!
8 zdjęć
Pierwszy automat z pizzą w Łodzi stanął na Retkini
Pierwszy automat z pizzą w Łodzi stanął na Retkini
Pierwszy automat z pizzą w Łodzi stanął na Retkini
Pierwszy automat z pizzą w Łodzi stanął na Retkini
Pierwszy automat z pizzą w Łodzi stanął na Retkini
ZOBACZ
ZDJĘCIA (8)

Pizzomat należy do marki La Nostra Famiglia Pizza. Ciasto jest wyrabiane metodą neapolitańską, która charakteryzuje się miękkim środkiem z puszystymi brzegami.

Ale jak to wszystko działa?

Pizza jest wypiekana w zakładzie przy ul. Zagajnikowej na tradycyjnej, kamiennej płycie biscotto. Potem jest gwałtownie schładzana do temperatury 3°C, aby następnie odbyć swoją pierwszą podróż do automatu przy ul. Pienistej 35. W jego wnętrzu jest miejsce na 70 placków, a braki są systematycznie uzupełniane. Opcje zakupu są dwie – gorąca pizza wypieczona w automacie lub zimna pizza do samodzielnego odgrzania w domu.

Menu w automacie na Retkini

W maszynie zakupimy trzy rodzaje pizzy: margheritę za 30 zł, capricciosę za 35 zł i pepperoni za 38 zł. Po wybraniu placka cały proces podgrzewania możemy obserwować przez okienko. Po jego ukończeniu pizza wychodzi z automatu w pudełku. Płatność jest możliwa za pomocą karty.

Taki sam pizzomat działa również w Rąbieniu. Właściciele nie wykluczają wprowadzenia pizzy z innymi dodatkami, a w planach mają  jeszcze 10 takich maszyn w Łodzi.

ZOBACZ TAKŻE