Pierwszy w Łodzi bar szybkiej obsługi. Balaton był gastronomicznym kombajnem!

4 kwietnia 1963 r. otwarto pierwszy w Łodzi bar szybkiej obsługi Balaton, w pawilonie zaprojektowanym przez warszawskich architektów przy ul. A. Struga 6/10.

bar
Pierwszy w Łodzi bar szybkiej obsługi

Był to na owe czasy prawdziwy gastronomiczny kombajn. Na parterze budynku działał bar szybkiej obsługi w stylu szwedzkim z podgrzewaną ladą, ale funkcjonowały też garmażeria i dział cukierniczy. Na piętrze znajdowała się kawiarnia, w której urządzano dancingi. W 1974 r. budynek przeszedł remont przygotowany na piłkarski mundial w RFN, m.in. zamontowano tam spory telewizor. W trakcie inauguracji przy głośnej muzyce na uczestników spadły dwa klosze lamp, ale występ Orłów Kazimierza Górskiego był znakomity. 

Dziś w obiekcie znajdują się market, apteka i klub muzyczny. W tym samym czasie powstał drugi bar szybkiej obsługi – Kęs przy ul. Obrońców Stalingradu (ul. Legionów), a trzeci – Rarytas przy pl. Niepodległości otwarto w 1965 r. 

Warto przypomnieć, że w czasach PRL-u funkcjonowało w Łodzi 20 barów bezalkoholowych – w tym trzy wspomniane wcześniej duże jadłodajnie, gdzie serwowano tradycyjne dania kuchni polskiej. W niektórych można było zamówić piwo, ale jedynie do tzw. konsumpcji, czyli z jakąś przekąską. Oprócz nich działało jeszcze w mieście ok. 25 barów mlecznych. Były to mniejsze placówki, gdzie serwowano przekąski, kanapki, napoje oraz głównie dania jarskie: zupy, jajecznice, pierogi, naleśniki, kasze i bigos.

ZOBACZ TAKŻE