Takiego placka na próżno szukać w popularnych pizzeriach. Ciasto na pizzę powinno być wyrabiane z mąki typu 00, a grubość miękkiego i elastycznego środka nie może przekraczać 3 mm. Następnie pizza neapolitańska trafia do pieca na gaz lub opalanego drewnem na ok. 1 lub 1,5 minuty. A temperatura? Jak w piekle, ok. 430°C. Po wyjęciu naszym oczom ukaże się neapolitańska piękność z delikatnie wilgotnym środkiem oraz puszystym jak chmurka, szerokim rantem.
W zabytkowym wnętrzu
Aby tego włoskiego specjału wystarczyło dla wszystkich, warto zarezerwować pizzę i stolik w Szykierze, używając aplikacji zjedz.my lub napisać do kawiarni na facebookowym profilu. Do każdej rezerwacji kieliszek prosecco gratis!
Kto pierwszy ten lepszy!
Do wyboru są cztery rodzaje pizzy:
- Pomidory San Marzano, mozzarella di bufala, świeża bazylia, oliwa
- Pomidory San Marzano, mozzarella fior di latte, wegańskie salami, miód, płatki chilli
- Mozzarella fior di latte, provolone, gorgonzola, parmezan, oliwa, czerwony pieprz
- Mozzarella wędzona, śmietana, boczek roślinny, ziemniak, szczypiorek, oliwa