Pop Up Pizza Napoletana w Szykierze. Przez jeden dzień kawiarnia będzie pizzerią!

Zbliża się jedyna taka okazja, aby w kawiarni Szykier (ul. Północna 1/3) spróbować pizzy neapolitańskiej prosto z Włoch. W sobotę, 10 grudnia, za barem staną nie bariści, a prawdziwi pizzaiolo!

Pop Up Pizza Napoletana w Szykierze
Kawiarnia Szykier ma zapędy na pizzerię! Ale tylko przez jeden dzień w roku
5 zdjęć
Pop Up Pizza Napoletana w Szykierze
Pop Up Pizza Napoletana w Szykierze
Pop Up Pizza Napoletana w Szykierze
Pop Up Pizza Napoletana w Szykierze
ZOBACZ
ZDJĘCIA (5)

Takiego placka na próżno szukać w popularnych pizzeriach. Ciasto na pizzę powinno być wyrabiane z mąki typu 00, a grubość miękkiego i elastycznego środka nie może przekraczać 3 mm. Następnie pizza neapolitańska trafia do pieca na gaz lub opalanego drewnem na ok. 1 lub 1,5 minuty. A temperatura? Jak w piekle, ok. 430°C. Po wyjęciu naszym oczom ukaże się neapolitańska piękność z delikatnie wilgotnym środkiem oraz puszystym jak chmurka, szerokim rantem.

W zabytkowym wnętrzu

Aby tego włoskiego specjału wystarczyło dla wszystkich, warto zarezerwować pizzę i stolik w Szykierze, używając aplikacji zjedz.my lub napisać do kawiarni na facebookowym profilu. Do każdej rezerwacji kieliszek prosecco gratis!

Kto pierwszy ten lepszy!

Do wyboru są cztery rodzaje pizzy:

  • Pomidory San Marzano, mozzarella di bufala, świeża bazylia, oliwa
  • Pomidory San Marzano, mozzarella fior di latte, wegańskie salami, miód, płatki chilli
  • Mozzarella fior di latte, provolone, gorgonzola, parmezan, oliwa, czerwony pieprz
  • Mozzarella wędzona, śmietana, boczek roślinny, ziemniak, szczypiorek, oliwa

ZOBACZ TAKŻE