Przepis na sukces? Paulina Kowalska-Prasał ze studia kulinarnego Book&Cook zdradza swój

Pasja, jedzenie i dobre towarzystwo to trzy filary, na których Paulina Kowalska-Prasał zbudowała swój kulinarny świat. Właścicielka Studia Kulinarnego Book&Cook, Bistro Book&Cook oraz Cafe Book&Cook od dziesięciu lat inspiruje łodzian do odkrywania smaków i wspólnego gotowania. Stworzone przez nią miejsca odwiedziło tysiące osób, które dzięki warsztatom i wydarzeniom kulinarnym poszerzyły swoje horyzonty.

Przepis na sukces? Paulina Kowalska-Prasał ze studia kulinarnego Book&Cook zdradza swój
Book&Cook można znaleźć na OFF Piotrkowska przy ul. Piotrkowskiej 138/140
7 zdjęć
Przepis na sukces? Paulina Kowalska-Prasał ze studia kulinarnego Book&Cook zdradza swój
Przepis na sukces? Paulina Kowalska-Prasał ze studia kulinarnego Book&Cook zdradza swój
Przepis na sukces? Paulina Kowalska-Prasał ze studia kulinarnego Book&Cook zdradza swój
Przepis na sukces? Paulina Kowalska-Prasał ze studia kulinarnego Book&Cook zdradza swój
Przepis na sukces? Paulina Kowalska-Prasał ze studia kulinarnego Book&Cook zdradza swój
ZOBACZ
ZDJĘCIA (7)

Idea stworzenia Book&Cook narodziła się z potrzeby posiadania własnej przestrzeni eventowej, ale też z zagranicznych inspiracji. – Zajmowałam się organizacją wydarzeń, ale brakowało mi stałego miejsca. Jednocześnie od zawsze uwielbiałam gotować – przy dobrym winie i świetnym towarzystwie – opowiada Paulina Kowalska-Prasał. – A moja siostra przywiozła pomysł z Holandii, gdzie wspólne gotowanie było bardzo popularne. Połączyłam więc wszystkie swoje pasje i w 2015 r. powstało Book&Cook – mówi założycielka. Choć w Polsce istniało już kilka podobnych miejsc, w Łodzi była to nowość. – Sama szukałam przestrzeni, w której mój sześcioletni syn mógłby rozwijać swoją pasję do gotowania. Nie znalazłam takiej, więc stworzyłam ją sama – opowiada Paulina. 

Kulinarna edukacja

Przez dekadę działalności studio Book&Cook zorganizowało kilkanaście tysięcy wydarzeń, w których uczestniczyło ok. 75 tysięcy osób! – Tym, co udało nam się osiągnąć, jest na pewno edukacja kulinarna łodzian. Ludzie zaczęli przełamywać swoje bariery i próbować nowych rzeczy. Widzimy to szczególnie podczas warsztatów z kuchni azjatyckiej, jak sushi czy ramen, oraz dań południowoamerykańskich – mówi Paulina. 

Do Book&Cook można przyjść na zajęcia indywidualnie lub grupowe, a także wziąć udział w imprezach integracyjnych, jubileuszach, a nawet pokazach mody czy sesjach fotograficznych. – Nasza działalność to nie tylko gotowanie, ale też wydarzenia kulturalne i społeczne. Poza tym gościmy najlepszych szefów kuchni w Polsce! – dodaje z dumą założycielka.

Dziesięć lat pełnych smaków i emocji 

W marcu tego roku Book&Cook świętowało swoje dziesięciolecie. – Zorganizowaliśmy kulinarny maraton. Zaczęliśmy od wspólnego śniadania, potem odbyły się warsztaty kuchni orientalnej, sushi i włoskiej. Tematykę wybrali obserwatorzy naszych social mediów – mówi Paulina. 

Uczestnicy mieli okazję spróbować swoich sił w przygotowywaniu oryginalnych dań oraz poznać sekrety przypraw, techniki krojenia i sztukę łączenia smaków. Wieczorem odbyła się huczna impreza, podczas której na gości czekały nie tylko wyśmienite degustacje, ale także spektakularne pokazy kulinarne oraz warsztaty z robienia koktajli, a wszystko to przy muzyce na żywo.

Ludzie z pasją

– Prowadzenie takiej działalności to ciągła nauka – przyznaje Paulina. – Nie miałam doświadczenia w gastronomii, byłam osobą z branży eventowej. Przez te dziesięć lat nauczyłam się ogromnie dużo, od znajomości produktów, przez współpracę z szefami kuchni, po organizację cateringu – podkreśla. – Najbardziej cenię to, że wokół Book&Cook udało nam się stworzyć fantastyczny zespół i społeczność ludzi z pasją. To właśnie oni sprawiają, że ta praca nigdy nie jest nudna, a każde wydarzenie to nowa, ekscytująca przygoda – dodaje.

Wspólne gotowanie

Idea wspólnego gotowania wywodzi się ze Skandynawii, gdzie od lat funkcjonują otwarte kuchnie integrujące społeczność. Największy rozwój nastąpił jednak w USA w latach 90., kiedy powstały pierwsze „communal kitchens” jako sposób na łączenie ludzi przez kulinaria. Dziś koncepcja ta zdobywa popularność na całym świecie, a wspólne gotowanie stało się formą rozrywki, integracji i odkrywania smaków. Warsztaty i eventy kulinarne to nie tylko nauka, ale też okazja do budowania relacji w wyjątkowej atmosferze.

ZOBACZ TAKŻE