Zacznijmy od początku. Autorką karty dań jest Aleksandra Pintara-Smoczyńska, która przykłada dużą uwagę do wyboru najświeższych składników od dostawców z okolic Łodzi. Może pochwalić się udziałem w konkursie Wine & Food Noble Night, gdzie podczas pokazu na żywo przygotowywała autorski deser. Doświadczenie zdobywała również u Arkadiusza Zuchmańskiego – pierwszego Polaka, który zdobył gwiazdkę Michelin.
Zajrzyjmy w kartę dań
Menu jest inspirowane polską tradycją, ale w nowoczesnym wydaniu. Wśród przystawek wzrok przykuwają pasztet z gęsi z grzanką z chałki i wiśniami w sosie oraz bliny z kawiorem ze ślimaka, musem z wędzonego twarogu oraz pianą cynamonową. Tradycjonaliści wybierający na przystawkę zupę będą zadowoleni. Ich wybór może paść na łódzką zalewajkę na żytnim zakwasie z zapiekanym puree maślanym, polewkę z polskich raków i dorsza w śmietanie lub bulion z ogonów wołowych z kołdunami.
Wśród dań głównych na szczególną uwagę zasługują maczanka po łódzku, czyli pajda chleba z szarpaną wieprzowiną, domowym majonezem i piklami oraz comber z sarny na musie z kalafiora z prażonymi kasztanami, śliwkami w occie i zapiekanką ziemniaczaną z tymiankową śmietaną.
Restauracja jest czynna od niedzieli do czwartku w godz. 12:00–22:00, a w piątki i soboty od godz. 12:00 do 24:00.