Kto jest najbardziej narażony na zatrucie?
Szczególnie narażone na zatrucia grzybami są dzieci. Mają one nie w pełni wykształcony układ odpornościowy oraz metaboliczny i podanie im trującego grzyba może skończyć się tragicznie. Z tego względu grzybów leśnych nie powinno się podawać dzieciom młodszym niż 10-12 lat. Grzyby hodowlane (takie jak pieczarki, boczniaki i kurki) można wprowadzać do diety dziecka wcześniej, ale po odpowiednim przyrządzeniu. Bardzo ważne jest, aby kupować grzyby tylko ze sprawdzonego źródła.
Jakie objawy powinny zwrócić naszą uwagę?
Objawy zatrucia grzybami to przede wszystkim: nudności, bóle brzucha, biegunka, nadmierna potliwość, duszności, zaburzenia widzenia, pobudzenie psychoruchowe, podwyższona temperatura, suchość w ustach oraz rozszerzone źrenice.
Po jakim czasie występują objawy zatrucia?
Zatrucia grzybami dzieli się na dwa rodzaje w zależności od czasu pojawienia się symptomów. Pierwsze objawy występują najczęściej od 30 minut do 5 godzin po spożyciu toksyny. Z kolei zatrucia o dłuższym okresie utajenia, gdzie symptomy pojawiają się od 6 do 24 godzin po spożyciu, są znacznie groźniejsze i mogą prowadzić do trwałego uszkodzenia narządów wewnętrznych np. wątroby.
Jak udzielić pierwszej pomocy w przypadku zatrucia?
Pierwsza pomoc to wywołanie wymiotów, aby usunąć truciznę z żołądka oraz niezwłoczne udanie się do najbliższego szpitala lub miejskiej placówki medycznej. Niewskazane jest podawanie leków na własną rękę. Nie powinno się również spożywać mleka, alkoholu lub preparatów przeczyszczających.
Jak wygląda leczenie zatrucia?
Najważniejsze jest przeprowadzane oczyszczenia układu pokarmowego z resztek trującego pokarmu. W celu usunięcia toksyn z organizmu podaje się węgiel aktywny, który absorbuje trujące substancje. Bardzo istotne jest także regularne nawadnianie pacjenta oraz monitorowanie czynności narządów wewnętrznych. Ciężkie zatrucie to zagrożenie przede wszystkim dla wątroby i nerek, dlatego niekiedy jedynym rozwiązaniem jest przeszczep.
Jak rozpoznać trujące grzyby?
Jeśli nie jesteśmy wprawionymi grzybiarzami, zbierajmy tylko te okazy, których jesteśmy pewni. Najprostszym sposobem na poznanie grzyba niebezpiecznego dla naszego zdrowia jest ocena kształtu blaszek. W razie niepewności, możemy posłużyć się atlasem lub umówić się na konsultację z grzyboznawcą Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Łodzi, który bezpłatnie dokona oceny gatunków.