Studenci Politechniki Łódzkiej w finale międzynarodowym konkursu perfumeryjnego

Studenci z Koła Naukowego Kollaps działającego przy Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej zdobyli uznanie na arenie międzynarodowej, biorąc udział w prestiżowym konkursie perfumeryjnym Mouillette d’Argent.

Łodź. Studenci Politechniki Łódzkiej w finale międzynarodowym konkursu perfumeryjnego
Studenci Politechniki Łódzkiej w finale międzynarodowym konkursu perfumeryjnego, fot. archiwum SKN Kollaps
3 zdjęcia
Łodź. Studenci Politechniki Łódzkiej w finale międzynarodowym konkursu perfumeryjnego
Łodź. Studenci Politechniki Łódzkiej w finale międzynarodowym konkursu perfumeryjnego
ZOBACZ
ZDJĘCIA (3)

Tegoroczna edycja, odbywająca się w malowniczych ogrodach Barcelony, poświęcona była zapachowi czystka – rośliny o bogatym, żywicznym aromacie, cenionej w sztuce perfumiarstwa.

Wśród finalistów znalazł się Szymon Sroka, student kierunku technologia kosmetyków, który zaprezentował autorską kompozycję zapachową zatytułowaną „Balladyna”, inspirowaną dramatem Juliusza Słowackiego. Jego praca została doceniona za kreatywność, głębię emocjonalną i umiejętne operowanie złożonymi nutami zapachowymi. – Ten zapach zaczyna się jak wspomnienie. Wczesna wiosna, aromat syropu malinowego w gorącej herbacie i otwarta książka – Balladyna. Otwiera się słodyczą malin i miodu, pogłębia w czarną herbatę i dziki czystek, a kończy akordami labdanum i białego piżma – cichym echem dramatycznych wydarzeń – opowiada Szymon Sroka.

Nie tylko konkurs

Uczestnicy konkursu nie tylko prezentowali swoje perfumy, ale również brali udział w licznych wydarzeniach towarzyszących. Studenci mieli okazję poznać dostawców surowców perfumeryjnych, producentów opakowań oraz profesjonalnych perfumiarzy. Wzięli także udział w „bingo perfumeryjnym”, w którym wygrali zestaw 150 profesjonalnych próbek zapachowych – cenny nabytek dla Pracowni Perfumeryjnej SKN Kollaps.

Zapachy w formie... deserów

Konkursowi towarzyszyło również niezwykłe doświadczenie sensoryczne: finałowe zapachy zostały odwzorowane w formie deserów. Kompozycja „Balladyna” miała swoją jadalną odsłonę – soczysta malina otoczona galaretką z czarnej herbaty na kruchym, malinowym krakersie, idealnie oddająca strukturę i emocje zapachu.

W skład reprezentacji PŁ weszli także: Maja Śliwka, Martyna Urbaniak, Lidia Szargut oraz opiekunka koła, dr inż. Iwona Majak. Choć tym razem studenci nie stanęli na podium, ich udział w finale Mouillette d’Argent to dowód na to, że łódzka uczelnia kształci kreatywnych i odważnych twórców, gotowych podbijać świat międzynarodowego perfumiarstwa.

ZOBACZ TAKŻE