Jedz mniejsze porcje
Zamiast dużych, ciężkostrawnych posiłków, które mocno obciążają układ trawienny, postaraj się spożywać mniejsze porcje w kilkugodzinnych odstępach. W ten sposób dasz wątrobie czas na zmetabolizowanie tłuszczów. Warto zacząć od lżejszych dań, np. barszczu czy pieczonej ryby, a dopiero później sięgnąć po bardziej tłuste potrawy.
Ogranicz alkohol
Świąteczne spotkania bywają okraszone lampką wina czy kieliszkiem czegoś mocniejszego, a to właśnie alkohol najmocniej obciąża wątrobę. Jeśli nie chcesz zrezygnować z niego całkowicie, znacząco ogranicz jego ilość. Każda porcja alkoholu oznacza dodatkową pracę dla wątroby, dlatego warto wspierać ją wodą i napojami bez cukru.
- ZOBACZ TAKŻE: Italia w centrum Łodzi. Sebastian Śpiewak z pizzerii Pomodoro to prawdziwy pasjonat pizzy!
Sięgaj po zioła i przyprawy
W świątecznych daniach nie brakuje aromatycznych przypraw – i dobrze! Majeranek czy kminek wspierają trawienie i pomagają rozkładać ciężkie, tłuste potrawy. Po posiłku świetnie sprawdzi się zaś napar z mięty, rumianku lub ostropestu plamistego.
Pamiętaj o nawodnieniu
Woda ułatwia usuwanie toksyn z organizmu i wspiera procesy metaboliczne. W okresie świątecznym, gdy na stole królują słone i tłuste potrawy, odpowiednia ilość płynów (najlepiej wody i herbat ziołowych) jest szczególnie ważna.
- ZOBACZ TAKŻE: Taniej z Kartą Łodzianina! Zniżki do najsmaczniejszych restauracji w Łodzi [PRZEWODNIK]
Ruch to zdrowie
Choć święta często kojarzą się z długim siedzeniem przy stole, krótki spacer może zdziałać cuda. Nawet lekka aktywność fizyczna pobudza trawienie, poprawia krążenie i pomaga wątrobie sprawniej radzić sobie z metabolizowaniem świątecznych rarytasów.
Daj wątrobie chwilę wytchnienia
Kiedy intensywne ucztowanie już minie, wróć do lekkostrawnych posiłków: warzyw, zup, gotowanych lub pieczonych potraw oraz produktów bogatych w błonnik. Dobrym pomysłem jest także włączenie do diety ostropestu, który wspomaga regenerację komórek wątrobowych.
