Żeby przygotować knedle potrzeba niewiele, na porcje dla 4 osób wystarczy pół kilograma ziemniaków, które gotujemy w lekko osolonej wodzie, a potem przepuszczamy przez praskę. Po wystygnięciu dodajemy ¾ szklanki mąki oraz jajko. Ciasto zagniatamy, rolujemy w grubszy wałek i dzielimy na plastry ok. 1 cm. Formujemy placuszki, nakładamy truskawki, posypujemy cukrem i zamykamy w kuliste knedelki, które wrzucamy do osolonego wrzątku i czekamy do momentu wypłynięcia.
Danie jest właściwie gotowe, ale w wariancie charakterystycznym dla Łodzi knedle z truskawkami, polane rozpuszczonym masłem, podajemy z gotowaną, młodą kapustą, okraszona słoninką i… panierowanym kotletem schabowym. Pełny obiad, prawdziwa paleta smaków i jakże oryginalny kulinarny łodzianizm. Warto spróbować!