Roślinnie w Łodzi
Dawno minęły czasy, gdy weganie byli w restauracjach skazani na ziemniaki z surówką. – Lokale mają w swojej ofercie coraz więcej roślinnych pozycji, ale brakowało nam wydarzenia dedykowanego wegańskiej kuchni – mówi Izabella Borowska z Jemy w Łodzi. Vegan Weekend ma zachęcić do spróbowania roślinnych dań również tych, którzy na co dzień jedzą mięso, ma pokazać, jaką ewolucję przeszło wegańskie gotowanie i jak świetnie podobne dania smakują. Czerwcowy termin również nie został wybrany przypadkowo. To czas, kiedy w pełni możemy cieszyć się smakiem świeżych owoców i warzyw. Nowalijki – to właśnie temat przewodni Vegan Weekend 2024.
Na słodko i na wytrawnie
15 lokali i 17 roślinnych dań. Wśród nich łódzkie knedle z truskawkami z kapustą w wegańskiej odsłonie, słodkości (drożdżówkę pełną sezonowych owoców i „maślanej” kruszonki, tartę jeżynowo-truskawkową, jagodzianki oraz deser lodowy z owocami), kuchnię azjatycką (rolkę z pieczoną marchwią i fasolką szparagową, warzywny ramen), dwie pizze, makaron ze smażonym bobem, chałkodoga, pyry z wegańskim gzikiem, stek z kalafiora, panierowane cukinie i wariacje na temat pomidorów. Będzie kolorowo, letnio, soczyście i przede wszystkim bardzo, bardzo smacznie.
Jak zawsze listę wszystkich dań będzie można znaleźć na stronie www.jemywlodzi.pl i w mediach społecznościowych. Dla nowych użytkowników aplikacji Glovo przygotowano specjalną promocję – trzy pierwsze zamówienia z rabatem 15 zł każde.