W odrestaurowanym kompleksie dawnej fabryki włókienniczej często pojawiają się unikalne projekty niespotykane wcześniej w Łodzi. Tak jest również i tym razem. Restauracja Yarsa, która od listopada funkcjonuje na rynku Manufaktury, jest pierwszym w mieście lokalem z kuchnią prosto z Azji Południowej. Kucharze to rodowici Nepalczycy, którzy stworzyli menu w oparciu o oryginalne receptury i tradycyjne składniki, głęboko zakorzenione w kulturze swojego kraju. Bazowymi produktami są ryż, rośliny strączkowe, imbir i cebula. Nie brakuje też aromatycznych przypraw, które wbrew pozorom różnią się od wykorzystywanych w kuchni indyjskiej mieszanek – głównie proporcjami. Wiodące przyprawy kuchni nepalskiej to goździki, kardamon, cynamon, czosnek, kurkuma, chili i kolendra.
Klimat czuć w Yarsie od progu
Nepalskie tradycje czuć również we wnętrzu. Goście podczas swojej wizyty będą mogli zobaczyć modułowe dekoracje, odnoszące się do numerologii, układu planetarnego i systemu gwiezdnego. To ważne elementy wierzeń rodowitych Nepalczyków. Na ścianach nie brakuje też tradycyjnych ażurowych ozdób. Pod sufitem zawisła metalowa konstrukcja, przedstawiającą kwiat lotosu będący ważnym symbolem kultury Nepalu. Lokal jest otwarty codziennie od godz. 11:00 do 22:00 – wyjątkiem są piątek i sobota, wówczas restauracja przyjmuje gości o godzinę dłużej.