Zupy z kapusty, które jadano w dawnej Łodzi. Sprawdź, czy je znasz! [ŁODZIANIZMY]

Rosjanie mawiają ponoć, że szczi i kasza to ich jedzenie powszednie, a pożywny, mięsny kapuśniak jest jedną z najpopularniejszych zup na Wschodzie, choć był znany również w dawnej Łodzi. Jakie jeszcze zupy z kapusty jadano w naszym mieście?

zupa z kapusty
W Łodzi jadano wiele kapuścianych zup, fot. ENVATO ELEMENTS

Możemy dopisać szczi do listy rozmaitych lokalnych polewek kapuścianych, takich jak dziad, potrzask, parzybroda, ślepy kapuśniak czy dziadowska spółka. 

W odróżnieniu jednak do naszych lokalnych przysmaków – gotowanych z kapusty kiszonej, czasem z dodatkiem słodkiej, z mięsem lub bez, jedynie okraszonych skwarkami, podawanych z prażokami lub duszonych razem z kartoflami – podstawą rosyjskiego szczi jest wywar z mięsa wołowego, warzyw, pokrojonych w kostkę ziemniaków i wyłącznie kiszoną kapustą. Zupę podaje się z kwaśną śmietaną oraz tzw. zielenią, czyli mieszanką drobno posiekanego szczypiorku, pietruszki i koperku.

ZOBACZ TAKŻE