wróć do artykułu
Zmieniaj zdjęcia za pomocą strzałek na klawiaturze
2 / 12

Łódzkie know-how. Zaczynasz studia w Łodzi? Te typowo łódzkie rzeczy mogą Cię zaskoczyć!

fot. ENVATO ELEMENTS / mat. pras.
ŻULIK / ANGIELKA /ZALEWAJKA. Przejdźmy do rzeczy najważniejszej - jedzenia. Jeśli chcesz dogadać się w piekarni, zapomnij o "bułce paryskiej". To przecież "angielka", coś o tym wiemy! (A przy okazji koniecznie skuś się na żulik, typowo łódzkie, lekko słodkie pieczywo drożdżowe z rodzynkami). No i jeszcze zalewajka - nie wiemy, jak obchodzicie się bez niej w innych rejonach Polski. W Łodzi tę zupę z ziemniakami, boczkiem i żurem uwielbiamy tak bardzo, że ma nawet swój szlak i festiwal.
W Łodzi zjesz pyszności znane tylko tu. Co prawda nasza angielka od bułki paryskiej różni się tylko nazwą, ale już żulika, zalewajki czy knedli z truskawkami i młodą kapustą nie znajdzie się już nigdzie indziej!

ZOBACZ TAKŻE