wróć do artykułu
4 / 11
Youtuber, Maciej Je poleca restauracje w Łodzi. Potwierdzasz jego wybory? [PRZEWODNIK]
Ogień i Sól przy ul. Piotrkowskiej 295A
Ogrody Geyera stale powiększają strefę gastronomiczną. Niedawno do grona nowych lokali dołączyła restauracja Ogień i Sól (ul. Piotrkowska 295A), w której królują steki.
Polska wołowina Black Angus i Red Hereford gra tu pierwsze skrzypce. W weekendy będzie pojawiać się również japońska wołowina Wagyu. Mięso grillowane jest na rozżarzonym węglu drzewnym. Sposób jego przygotowania różni się od tych tych w innych stekowniach. Stek jest najpierw opalany palnikiem, aby potem znaleźć się na grillu. Na talerz trafia pokrojony w paski z trzema dodatkami do wyboru – ziemniaczkami z ognia, grillowanymi warzywami i orientalnym sosem z czarnego pieprzu.