wróć do artykułu
Zmieniaj zdjęcia za pomocą strzałek na klawiaturze
9 / 11

Nie używaj nożyczek i nie siadaj na krześle! Zwyczaje bożonarodzeniowe znane również w Łodzi

Nie używaj nożyczek i nie siadaj na krześle! Zwyczaje bożonarodzeniowe znane również w Łodzi
Zasady przy wigilijnym stole, fot. envato elements
Zasady przy wigilijnym stole

Kapusta z grochem? Pierogi z kapustą i grzybami? A może kasza gryczana? Na pewno u wielu z Was nie zabraknie ich na wigilijnym stole, dlaczego? Od zawsze zwracano uwagę na to, by potrawy wigilijne były przygotowane z darów pola, ogrodu i lasu. Co więcej, aby zapewnić sobie pomyślność w nadchodzącym roku, do wigilijnej kolacji należy użyć produktów trudno policzalnych i bardzo drobnych, jak mak czy kasza.

Również ilość dań nie była obojętna. Najczęściej uważano, że powinno być ich 12, czyli tyle, ilu było apostołów lub miesięcy w roku. Potraw mogło być również 7, bo tyle dni ma tydzień lub 9, to z kolei nawiązanie do chórów anielskich.

Kiedy już kolacja wigilijna dobiegła końca, pod żadnym pozorem, nie można było sprzątać resztek ze stołu. Zostawione na noc stanowiły ucztę dla dusz naszych bliskich.


ZOBACZ TAKŻE