Nie używaj nożyczek i nie siadaj na krześle! Zwyczaje bożonarodzeniowe znane również w Łodzi
Kapusta z grochem? Pierogi z kapustą i grzybami? A może kasza gryczana? Na pewno u wielu z Was nie zabraknie ich na wigilijnym stole, dlaczego? Od zawsze zwracano uwagę na to, by potrawy wigilijne były przygotowane z darów pola, ogrodu i lasu. Co więcej, aby zapewnić sobie pomyślność w nadchodzącym roku, do wigilijnej kolacji należy użyć produktów trudno policzalnych i bardzo drobnych, jak mak czy kasza.
Również ilość dań nie była obojętna. Najczęściej uważano, że powinno być ich 12, czyli tyle, ilu było apostołów lub miesięcy w roku. Potraw mogło być również 7, bo tyle dni ma tydzień lub 9, to z kolei nawiązanie do chórów anielskich.
Kiedy już kolacja wigilijna dobiegła końca, pod żadnym pozorem, nie można było sprzątać resztek ze stołu. Zostawione na noc stanowiły ucztę dla dusz naszych bliskich.