повернутися до статті
Міняйте фотографії за допомогою стрілок на клавіатурі
7 / 11

Co dawniej jadało się w Łodzi? Królowały potrawy z niedrogich składników

zupa
Fifka nie należy do najbardziej sycących potraw, fot. envato elements
Fifka to druga z popularnych tzw. "cienkich" zup łódzkiej kuchni. Przepis na nią jest bardzo prosty: dwie marchewki, jedna pietruszka, kawałek selera i pora. Warzywa gotujemy z łyżką masła, a całość zasypujemy kaszą manną, szczyptą soli, dodajemy trochę koperku lub zielonej natki i gotowe. Taki warzywny wywar na wodzie przywołuje skojarzenie z najlżejsza dietą, a fifka wygląda jak szpitalne danie, choć była także w wersji mięsnej dość popularna dawniej w przedszkolach. Ale to jest na pewno zdrowa zupa, która zadowoli zarówno wegetarian, jak również miłośników bardzo szczupłej sylwetki. Bo fifka jest naprawdę fit…

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ