Nowe restauracje w Łodzi. Dziczyzna, talerzyki, koreański street food, eklery i więcej [PRZEWODNIK]
Do grona restauracji przy ul. Piotrkowskiej w Łodzi dołączył lokal o nazwie Głodna małpa (ul. Piotrkowska 66). Jego menu jest oparte na włoskich klasykach, ale znajdziemy tu również kulinarne ciekawostki.
Zacznijmy od ciasta, które jest wyrabiane ręcznie i przechodzi przez proces fermentacji, dojrzewając 24 godziny. Pizza z dodatkami jest wypiekana w piecu o temperaturze 460 stopni.
Rossa czy bianca?
W karcie znajdziemy placki na bazie sosu pomidorowego i śmietanowego. Nie zabrakło w niej również makaronów i włoskich deserów. Jednak największą ciekawostką są pasty serwowane w misce neapolitańskiej, czyli naczyniu, które możemy zjeść w całości. Do wyboru są tagliatelle z zielonym pesto i łososiem, gnocchi w sosie serowym oraz spaghetti z pancettą w sosie truflowym.
Atutem restauracji jest kącik dla dzieci oraz otwartość na czworonogi.
