6 tysięcy pierogów! Świąteczne gotowanie w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi

W Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi przygotowywanie potraw świątecznych, to element programu edukacyjnego, który łączy naukę z tradycją oraz teorię z praktyką. Gotowe potrawy, które wychodzą spod ich rąk można później kupić.

Świąteczne gotowanie w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi
Świąteczne gotowanie w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi
9 фотоs
Świąteczne gotowanie w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi
Świąteczne gotowanie w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi
Świąteczne gotowanie w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi
Świąteczne gotowanie w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi
Świąteczne gotowanie w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi
ДИВІТЬСЯ
ФОТО (9)

Wielkie świąteczne gotowanie zaczyna się już w połowie listopada. Uczniowie Gastronomika w profesjonalnie wyposażonych salach warsztatowych i pod opieką nauczycieli praktyków przygotowują m.in. zupy grzybowe, barszcze czerwone z uszkami, ryby, pasztety, ciasta i oczywiście pierogi. W tym roku blisko 500 osób z 20 klas lepiło wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. W sumie przygotowano ich aż 6 tys.! Wszystkie wyroby łodzianie mogli zakupić w preferencyjnych cenach.

Jak podkreślają nauczyciele Gastronomika - przygotowanie tych potraw rozwija umiejętności pracy z ciastem oraz tzw. gotowania precyzyjnego. Młodzież uczy się też kelnerskiej obsługi sal podczas licznych wigilijnych bankietów i spotkań opłatkowych w mieście.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ