Okazuje się, że kakaowiec to prawdziwa skarbnica związków, które mogą chronić organizm przed nowotworami, stanami zapalnymi i wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Dr hab. Tomasz Kowalczyk z Katedry Biotechnologii Molekularnej i Genetyki Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego, jeden z autorów publikacji, podkreśla, że w gorzkiej czekoladzie o wysokiej zawartości miazgi kakaowej znajduje się wiele związków bioaktywnych, które mogą działać korzystnie na organizm człowieka. Dzięki nim możemy zwalczać wolne rodniki, czy nawet spowalniać procesy starzenia i zmniejszać ryzyko poważnych chorób.
Czekolada kontra rak! Jak działa ten mechanizm?
Nowe badania pokazują, że związki zawarte w ziarnach kakaowca mogą hamować rozwój komórek nowotworowych i wspierać ich eliminację. Jak to możliwe? Polifenole i katechiny działają antyproliferacyjnie, czyli powstrzymują nadmierne podziały komórkowe, a także proapoptotycznie – pomagając organizmowi usuwać chore komórki. Dodatkowo kakaowiec może redukować stany zapalne – hamując prozapalne interleukiny i wzmacniając odporność organizmu. To odkrycie może zrewolucjonizować podejście do profilaktyki nowotworowej!
Czy czekolada może wspierać zdrowie?
Wiele badań wskazuje, że regularne spożywanie gorzkiej czekolady może poprawiać funkcje poznawcze, wspomagać wydolność fizyczną oraz obniżać ciśnienie krwi. Istnieją również dowody na korzystny wpływ substancji pochodzących z kakaowca na poziom cukru i cholesterolu we krwi.