Czy wiesz do czego służyła kopyść? Może masz ją gdzieś w szufladzie? [ŁODZIANIZMY]

Pisaliśmy niedawno o koziołku, zwanym również firlołkiem albo firlejkiem, czyli drewnianym mieszadełku do różnych płynów i zawiesin. Tych drewnianych akcesoriów kuchennych było kiedyś znacznie więcej, ale zostały wyparte przez wszechobecne przedmioty wykonane z tworzyw sztucznych lub metalu.

Kopyść
Kopyście służyły do mieszania podczas gotowania, fot. ENVATO ELEMENTS

Ciekawe były np. drewniane łyżki o specjalnym przeznaczeniu, nazywane powszechnie w Łodzi kopyściami, które służyły do mieszania podczas gotowania, zwłaszcza kapusty, klusek, bigosu czy przy smażeniu powideł. W zależności od wielkości garnka stosowano kopyść większą albo mniejszą, zwaną kopystką. Taka drewniana łyżka nie wchodziła w reakcję z kwasem, skrobią czy słodkimi owocami, a ponadto nie parzyła dłoni, oraz ust przy próbowaniu i przyprawianiu potraw. Stare, wysłużone, ale sprawdzone przez długie lata i wciąż użyteczne kopyści i kopystki można pewnie jeszcze znaleźć w babcinych szufladach i kredensach.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ