Doktorantka od piwa. Weronika Majchrzak z PŁ o swoich badaniach opowiada na TikToku

Weronika Majchrzak ukończyła dwa kierunki studiów – biotechnologię ze specjalizacją z biochemii technicznej oraz technologię kosmetyków. Teraz jest w trakcie studiów doktoranckich i prowadzi badania, w których przydatne okazuje się... piwo.

Weronika Majchrzak - badania nad piwem
Weronika Majchrzak prowadzi badania, w których przydatne okazuje się... piwo
6 фотоs
Weronika Majchrzak - badania nad piwem
Weronika Majchrzak - badania nad piwem
Szampon z biofermentami z jagody kamczackiej
Próby kosmetyków z biofermentami z jagody kamczackiej
W tych probówkach Weronika hoduje mikroorganizmy. Znajduje się w nich pożywka MRS przeznaczona do hodowli bakterii mlekowych
ДИВІТЬСЯ
ФОТО (6)

Na początku chciała być aktorką, ale potem zmieniła koncepcję. W liceum mówiła każdemu, że pójdzie na Politechnikę Łódzką i tak właśnie się stało. Na pierwszym roku była przerażona studiami, bo w szkole nie przepadała za fizyką i matematyką, jednak później doszła do wniosku, że to nic strasznego. Podczas nauki na PŁ skupiała się m.in. na technicznej stronie kosmetyków oraz uczyła się tego, jak je projektować i sprzedawać.  

– W mojej pracy magisterskiej musiałam stworzyć kosmetyki na bazie wody termalnej – mówi Weronika Majchrzak. – Gdy zgłębiałam ten temat, natrafiłam na biofermenty i bardzo się nimi zainteresowałam.

Wieczorem, tuż przed egzaminem dyplomowym, skontaktowała się ze swoim recenzentem z pytaniem, czy ma uwagi do jej pracy. W odpowiedzi dostała zaproszenie na doktorat, z którego chętnie skorzystała.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ