Mija właśnie 10 lat od momentu, gdy portal Jemy w Łodzi zorganizował swój pierwszy festiwal kulinarny. Motywem przewodnim były czekoladowe słodkości i tak zostało na kolejne sezony. Zasady imprezy są proste – restauracje i kawiarnie w Łodzi biorące udział w wydarzeniu przygotowały desery, w których czekolada gra główną rolę. A co do picia? Kawy odpowiednio dobrane do słodkości. Co ważne – musi to być specjalny zestaw przygotowany na tę okazję (nie może pochodzić ze standardowego menu).
W tegorocznej edycji Festiwalu Czekolady i Kawy udział wezmą m.in. Kraftowa (Piotrkowska 48), Café Verte (Piotrkowska 113/115), Ekspres do kawy (plac Dąbrowskiego 2), Imber (Piotrkowska 43), Mały TAJ (Naruszewicza 4) czy Rodzinna Bistro & Caffe (Paderewskiego 6 g).
Ponad 20 deserów
Podczas wydarzenia na uczestników będzie czekać ponad 20 deserów i kaw. Lokale zaskakują zarówno formą, jak i niecodziennymi połączeniami smaków.
– Na festiwalu spróbujemy zarówno klasycznych fondantów, ale w nowych, nieoczywistych odsłonach. Będą czekoladowe ciasta, wyróżniające się formą, dopracowane monopocje, ptysie i kilka zaskakujących niespodzianek – mówi Izabella Borowska, organizatorka z portalu Jemy w Łodzi.
Kawowe warsztaty
Partnerem głównym wydarzenia jest palarnia Instytut Kawy w Łodzi, która zaprosi gości na dni otwarte w swojej siedzibie. W sobotę, 12 kwietnia będzie można wziąć udział w kawowych warsztatach, a przez wszystkie inne dni odwiedzić Instytut Kawy, by dowiedzieć się więcej na temat metod jej parzenia, zobaczyć proces wypalania kawy i zrobić zakupy w promocyjnych cenach.
Słodki Targ w Fuzji
Finałem wydarzenia będzie Słodki Targ (niedziela, 13 kwietnia w godz. 11:00-17:00), który po raz drugi wypełni zabytkową elektrownię Scheiblera w Fuzji przy ul. Milionowej 6. Zaprezentują się na nim najlepsze pracownie cukiernicze i kawiarnie w Łodzi.
Szczegóły wydarzenia na stronie: www.jemywlodzi.pl/festiwal-czekolady-i-kawy-2025-poznaj-festiwalowe-desery