Grzyby i zagrożenia z nimi związane. Zobacz, jak ich uniknąć [PORADNIK]

W Polsce co roku odnotowuje się kilkaset przypadków zatrucia grzybami. Są one groźne dla zdrowia, a mogą doprowadzić nawet do śmierci. Właśnie dlatego warto poznać objawy zatrucia, aby móc jak najszybciej udzielić pierwszej pomocy i zapobiec tragedii.

Grzyby
Grzyby i zagrożenia z nimi związane. Zobacz, jak ich uniknąć, fot. envato elements

Choć zatrucie grzybami zwykle kojarzone jest ze zjedzeniem grzybów trujących lub niejadalnych, trzeba pamiętać, że mogą doprowadzić do niego także te, które można zjeść. Niewłaściwe, długotrwałe przechowywanie grzybów w zamkniętych opakowaniach bez dostępu powietrza (w torebkach foliowych czy plastikowych pojemnikach) powoduje, że wytwarzają one toksyczną substancję – neurynę. Objawy zatrucia mogą pojawić się też po spożyciu grzybów starych lub nieodpowiednio przyrządzonych – surowych bądź wielokrotnie zamrażanych i odgrzewanych. Nie każdy wie, że nie powinno się także łączyć grzybów z alkoholem – niektóre gatunki zawierają koprynę, która blokuje proces rozkładu białka, co może prowadzić do silnych objawów żołądkowo-jelitowych. Do symptomów zatrucia grzybami jadalnymi należą: bóle brzucha, nudności, biegunka, wymioty i ogólne osłabienie. Ich nasilenie zwykle jest łagodne.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ