Choć zatrucie grzybami zwykle kojarzone jest ze zjedzeniem grzybów trujących lub niejadalnych, trzeba pamiętać, że mogą doprowadzić do niego także te, które można zjeść. Niewłaściwe, długotrwałe przechowywanie grzybów w zamkniętych opakowaniach bez dostępu powietrza (w torebkach foliowych czy plastikowych pojemnikach) powoduje, że wytwarzają one toksyczną substancję – neurynę. Objawy zatrucia mogą pojawić się też po spożyciu grzybów starych lub nieodpowiednio przyrządzonych – surowych bądź wielokrotnie zamrażanych i odgrzewanych. Nie każdy wie, że nie powinno się także łączyć grzybów z alkoholem – niektóre gatunki zawierają koprynę, która blokuje proces rozkładu białka, co może prowadzić do silnych objawów żołądkowo-jelitowych. Do symptomów zatrucia grzybami jadalnymi należą: bóle brzucha, nudności, biegunka, wymioty i ogólne osłabienie. Ich nasilenie zwykle jest łagodne.
Grzyby i zagrożenia z nimi związane. Zobacz, jak ich uniknąć [PORADNIK]
W Polsce co roku odnotowuje się kilkaset przypadków zatrucia grzybami. Są one groźne dla zdrowia, a mogą doprowadzić nawet do śmierci. Właśnie dlatego warto poznać objawy zatrucia, aby móc jak najszybciej udzielić pierwszej pomocy i zapobiec tragedii.