Hotel Mazowiecki w Łodzi przejdzie metamorfozę. Innowacje i ekologiczne rozwiązania

W łódzkiej Hali EXPO podpisano dwie pierwsze umowy o dofinansowaniu z programu HoReCa. Pieniądze z Krajowego Planu Odbudowy zostaną przeznaczone na wprowadzenie szerokich zmian w Soul of Taste Dobków w województwie łódzkim oraz Hotelu Mazowieckim w Łodzi.

Hotel Mazowiecki w Łodzi przejdzie metamorfozę. Innowacje i ekologiczne rozwiązania
Hotel Mazowiecki w Łodzi przejdzie metamorfozę. Innowacje i ekologiczne rozwiązania
6 фотоs
Hotel Mazowiecki w Łodzi przejdzie metamorfozę. Innowacje i ekologiczne rozwiązania
Hotel Mazowiecki w Łodzi przejdzie metamorfozę. Innowacje i ekologiczne rozwiązania
Hotel Mazowiecki w Łodzi przejdzie metamorfozę. Innowacje i ekologiczne rozwiązania
Hotel Mazowiecki w Łodzi przejdzie metamorfozę. Innowacje i ekologiczne rozwiązania
Hotel Mazowiecki w Łodzi przejdzie metamorfozę. Innowacje i ekologiczne rozwiązania
ДИВІТЬСЯ
ФОТО (6)

Projekt Soul of Taste Dobków zakłada rozwinięcie bazy noclegowej poprzez postawienie dwóch domków letniskowych oraz utworzenia miejsca przeznaczonego dla kampera. Cel ten zostanie zrealizowany poprzez szereg działań obejmujących: zakup, dostawę i montaż domków rekreacyjnych: wydzielenie terenu i przygotowanie infrastruktury dostępowej, w tym instalację dwóch bram wjazdowych, uzbrojenie terenu w podstawowe media, czyli prąd, wodę i kanalizację. Dodatkowo, w celu zwiększenia atrakcyjności oferty, planowane jest stworzenie infrastruktury rekreacyjnej dla gości. W jej skład wejdzie - budowa basenu, montaż balii z hydromasażem oraz sauna. Na szczególną uwagę zasługuje także projekt Hotelu Mazowieckiego w Łodzi przy ul. Pułku Strzelców Kaniowskich 53/57.

- Zarząd planuje m.in. rozszerzenie działalności poprzez wdrożenie do oferty znacznie ulepszonych, innowacyjnych, zielonych i zrównoważonych usług hotelowych z elementami cyfryzacji (np. cyfrowy kiosk recepcyjny), zmniejszenie zużycia energii (zastosowanie nowoczesnej regulacji światła, temperatury i ogrzewania w obiekcie). Doposażenie sali konferencyjnej (zakup zestawów do wideokonferencji), przeszkolenie personelu także w zakresie prawnych aspektów polityki antydyskryminacyjnej – mówi Marcin Bor, prezes zarządu Hotelu Mazowiecki

Hotel Mazowiecki to też część historii naszego miasta. Powstał w 1973 roku jako zaplecze dla łódzkich włókniarek zakładów „Polmerino”, a jego budowa była oczkiem w głowie notabli wojewódzkiego Komitetu PZPR. Jednak jako jeden z nowocześniejszych obiektów hotelowych w ówczesnym czasie szybko stał się popularny wśród łódzkich filmowców, również dzięki lokalizacji, sąsiadując z Wytwórnią Filmów Fabularnych. Hotel jest często i ciepło wspominany przez osobowości polskiego kina, takie jak Jerzy Stuhr, Bożena Dykiel, Bogusław Linda, jako „mekka” kina moralnego niepokoju, którego rozkwit przypadał na lata 70 i 80 XX wieku.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ