Przygotowanie jeża do i po hibernacji, wskazówki jak karmić porzucone zwierzaki oraz jeżowa pierwsza pomoc – te i wiele innych zagadnień poznają uczestnicy warsztatów już w najbliższą sobotę, 20 listopada.
– Chcemy zachęcić zwiedzających do podtrzymywania lokalnej różnorodności biologicznej zgodnie z założeniami Globalnej Koalicji Komisji Europejskiej „Zjednoczeni na rzecz #Bioróżnorodności”. Spotkania pod hasłem „Pomóżmy jeżom przetrwać zimę” odbędą się w dwóch turach – o godzinie 10:30 oraz 13:30 – zaprasza dr Magdalena Janiszewska, kierowniczka działu edukacji w łódzkim ZOO.
Edukatorzy przygotowali sporo ciekawostek i praktycznych wskazówek dla uczestników warsztatów. – Sami wykonamy zimowe schrony dla tych ssaków. Zobaczymy też, oczywiście, jeże z bliska. Sprawdzimy, czy te igły faktycznie kłują, jak działają ich mechanizmy obronne oraz jak wygląda ich dieta – zapowiada Piotr Tomasik z działu edukacji łódzkiego ZOO.
HARMONOGRAM ZAJĘĆ:
-
przygotowanie jeża do/po hibernacji
-
schronienia na zimę dla jeży
-
karmienie jesiennych sierot
-
przygotowanie poideł
-
nauka samodzielnego jedzenia
-
higiena jeża
-
pierwsza pomoc – kiedy na pewno trzeba pomóc jeżom, a kiedy pomoc jest niepotrzebna
-
co zrobić z rannym/osłabionym jeżem
-
nie zabijaj, czyli bezpieczny trawnik
-
spotkanie z żywymi jeżami
-
własnoręczne wykonanie schronu dla jeża (schrony pozostają w ZOO)
-
zdrowie na talerzu - wykonanie owocowych jeży (dzieci zabierają je ze sobą)
Organizator zapewnia materiały do warsztatów.
WARUNKI UCZESTNICTWA:
-
wiek uczestników: 7+ (dzieci muszą być pod opieką dorosłych)
-
koszt: 12 zł/każdy uczestnik warsztatu (w tym opiekunowie) + bilety wstępu dla uczestnika warsztatów i opiekuna
-
miejsce spotkania: tuż za kasami ZOO.
-
czas trwania warsztatów: ok. 1,5 godz.
-
zapisy: <link dydaktyka@zoo.lodz.pl>dydaktyka@zoo.lodz.pl</link> do 19.11.21 (piątek, godz. 15:00), liczba miejsc ograniczona. Formularz zgłoszeniowy dostępny jest na stronie internetowej zoo.lodz.pl. Warunkiem uczestnictwa jest mailowe otrzymanie od organizatora unikatowego hasła, które należy podać w kasie przy zakupie biletów.