Jak świętować, aby nie chorować? Sprawdzone sposoby na niestrawność

Święta Bożego Narodzenia to czas spotkań z bliskimi i wspólne kolędowanie przy obficie zastawionych stołach. Zdarza się, że w tym okresie jemy za dużo i nie tylko wtedy, gdy odczuwamy głód. Do tego większość z serwowanych dań to potrawy tłuste i smażone, które – jedzone w nadmiarze – powodują dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

fot. Envato Elements
W święta zadbaj o swój układ trawienny

Co zrobić, jeżeli po świątecznej biesiadzie dopadnie nas niestrawność? A może da się jej jakoś zapobiec?

Objawy niestrawności

Niestrawność objawia się na kilka sposobów, a wszystkie jej symptomy dotyczą układu pokarmowego. Najczęściej odczuwamy pełność i ciężkość w żołądku, jednak mogą temu również towarzyszyć:

  • odbijanie,
  • pobolewanie okolic brzucha,
  • uczucie pieczenia w żołądku lub przełyku.

Jak zapobiec niestrawności?

Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na to co (i kiedy!) pijemy po posiłkach. Kawa i kolorowe napoje gazowane mogą wywołać wzdęcia i zgagę, a także utrudnić procesy trawienne. Dlatego też po sytym obiedzie czy kolacji najlepiej wypić ziołową herbatę, która pozytywnie wpłynie na układ pokarmowy. Może to być napar z rumianku, mięty, melisy lub kopru włoskiego. Warto też poczekać z piciem przynajmniej 30 minut po jedzeniu.

Zadbaj o ruch

Rewelacyjnym sposobem na usprawnienie trawienia i pobudzenie metabolizmu jest ruch. Aktywność fizyczna sprzyja przesuwaniu się treści pokarmowej w jelitach i zapobiega uczuciu ciężkości i pełności. Wystarczy spacer lub zabawa z dziećmi na świeżym powietrzu. Mając na uwadze zdrowie, warto zorganizować świąteczny czas tak, aby nie siedzieć wyłącznie za stołem.

Bez pośpiechu

Ważnym aspektem zdrowego jedzenia jest sposób spożywania posiłków. Trzeba pamiętać, że w jamie ustnej odbywa się wstępne trawienie. Dokładnie rozdrobniony i wymieszany ze śliną pokarm będzie mniejszym obciążeniem dla żołądka. Właśnie dlatego należy jeść powoli, małymi porcjami i dobrze przeżuwać każdy kęs. Do dań warto dodawać przyprawy takie jak majeranek, koperek, bazylia, tymianek, czosnek i cynamon. Pobudzają one wydzielanie enzymów trawiennych i usprawniają trawienie. 

Domowe sposoby na niestrawność

Zgaga, czyli uczucie palenia w przełyku, to jeden z najczęstszych objawów niestrawności. Dobrym środkiem na jej złagodzenie jest soda oczyszczona. Wystarczy rozpuścić jedna łyżeczkę sody w szklance letniej wody. Po wypiciu takiego roztworu z pewnością poczujemy ulgę. W tym przypadku doskonale też sprawdzi się imbir.  Łagodzi on nie tylko symptomy zgagi, ale także nudności. Aby je zminimalizować, należy wypić napar zrobiony z kilku plastrów kłącza. Silniejszy atak zgagi zlikwiduje natomiast żucie świeżego kłącza imbiru.

Co na przejedzenie?

Na przejedzenie pomóc może domowa mikstura sporządzona ze szklanki ciepłej wody i łyżki octu jabłkowego. Przyspieszy ona trawienie i metabolizm. Jedną z dolegliwości wynikających z przejedzenia  jest ucisk w prawej górnej części brzucha. Oznacza on, że wątroba potrzebuje wsparcia. W tej sytuacji świetnie sprawdzi się ostropest plamisty, dziurawiec lub mniszek lekarski. Zioła te są dostępne w sklepach zielarskich i aptekach.

Pamiętaj, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Jeśli w święta będziesz jeść z umiarem, przestrzegając przy tym wyżej wymienionych zasad, nie będziesz mieć problemów z niestrawnością. Smacznego!

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ