Jak wyżywić wielkie miasto? O początkach rzeźni miejskiej w Łodzi

Na początku XX w. liczba ludności w Łodzi przekroczyła 300 tys. i wciąż rosła. Coraz większymi problemami było zaopatrzenie mieszkańców w żywność oraz produkcja spożywcza oparta na małych zakładach przetwórczych.

Dawna rzeźnia miejska przy ul. Inżynierskiej
Dawna rzeźnia miejska przy ul. Inżynierskiej
3 фото
Dawna rzeźnia miejska przy ul. Inżynierskiej
Dawna rzeźnia miejska przy ul. Inżynierskiej
ДИВІТЬСЯ
ФОТО (3)

Istniejące wówczas na terenie Łodzi dwie niewielkie rzeźnie już nie wystarczały na potrzeby błyskawicznie rozwijającego się miasta. Czyniono starania o utworzenie rzeźni miejskiej. Jej budynek powstał w latach 1896–1902 według projektu Feliksa Nowickiego przy ul. Inżynierskiej, a decyzję o jej eksploatacji zatwierdził sam car ukazem z 4 lutego 1899 r. Koncesję na 40 lat otrzymał niejaki Ksawery Jelski, który już w 1900 r. przekazał swoje prawa Towarzystwu Akcyjnemu Rzeźni Miejskich w Rosji, bo w istocie chodziło o formalny monopol na zbyt mięsa i jego przetworów na rynku łódzkim.

Rzeźnia została zlokalizowana na skraju lasu miejskiego, na przedłużeniu ul. Radwańskiej. Był to nowoczesny kompleks budynków z własną elektrownią, wyposażony zgodnie z ówczesnymi wymogami sanitarnymi i uważany za największą i najlepiej wyposażoną rzeźnię w Królestwie Polskim. Do budynków przylegały ogród i restauracja. Rzeźnia miała również własną giełdę mięsną oraz urządzenia do utylizacji odpadów. W pobliżu znajdowały się place spędowe, na które dostarczano bydło. Pierwotnie istniejący do dziś budynek przy ul. Inżynierskiej 1/3 był siedzibą dyrekcji Towarzystwa Akcyjnego Rzeźni Miejskich w Rosji. Po 1918 r. rzeźnia przeszła pod zarząd prywatny.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ