To, co jemy, przekłada się na naszą siłę oraz zdrowie. Zbilansowana dieta powinna być przede wszystkim różnorodna. Nasz talerz powinien być „kolorowy”, to znaczy, że muszą się na nim znajdować warzywa, mięso, owoce oraz białka. Trzeba pamiętać, że powinniśmy spożywać do czterech posiłków dziennie, ale nie powinny być za duże. Dodatkowo należy unikać niezdrowych przekąsek, słodkich napojów oraz smażonego jedzenia.
– Każdy z nas musi dbać o odpowiednią dietę. Od niej zależy nasze zdrowie oraz samopoczucie. Należy również pamiętać o aktywności fizycznej. Nie trzeba od razu zapisywać się na siłownie. Najlepiej zacząć od codziennych spacerów. W połączeniu z dietą mogą przynieść bardzo dobre rezultaty w naszym życiu – tłumaczy dietetyczka w Miejskim Centrum Medycznym Jonscher.
W ramach opieki koordynowanej Miejskie Centra Medyczne oferują konsultacje z dietetykiem. Specjalista przeprowadzi z pacjentem wywiad oraz zaleci odpowiednią dietę. Jest ona niezbędna w planie leczenia.
