Kuchnia koreańska to obecnie silny gastronomiczny trend. Nie bez powodu. Charakteryzują ją zdrowe składniki, wyraźne przyprawy, przywiązanie do tradycji oraz estetyka serwowanych potraw. Głównemu talerzowi towarzyszy najczęściej kilka mniejszych miseczek z przystawkami, które oprócz kulinarnych doznań dostarczają również instagramowego „feedu”.
Do tej pory fanom koreańskiej kultury próżno było szukać w Łodzi ulubionych przysmaków, jednak zmieniło się to za sprawą nowej restauracji Joayo K-Food.
Iście koreańskie menu
Wśród przystawek znajdziemy pierożki mandu w wersji z warzywami lub z mięsem albo smażone naleśniki z kimchi, czyli tradycyjną fermentowaną kapustą. Dań głównych w karcie jest zdecydowanie więcej, choć do tych najpopularniejszych należą: bibimbap – danie z ryżem, warzywami i mięsem oraz sosem gochujang, toppoki – ryżowe kluski w gęstym słodko-ostrym sosie oraz korean fried chicken – marynowany i smażony kurczak w ostrym sosie. Warto wpaść tu chociaż raz, aby poszerzyć swoje kulinarne horyzonty.